Obilježen dan srednjoškolaca

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.11.2016. 16:57

Dana 17.11.2016. godine, tačno u 11 časova i 17 minuta, srednjoškolci mRESURS-a banjalučke regije (Mreže savjeta učenika Republike Srpske) su, svojim performansom na Gradskom trgu, tradicionalno obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata.

Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste održane u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestvovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.
Upravo danas, 70. srednjoškolaca Savjeta učenika SŠC „Nikola Tesla“ Kotor Varoš je na Gradskom trgu, u čast i sjećanje na praške učenike, svojim jednominutnim performansom pokazali da srednjoškolci nisu problem ove države, nego resurs koji itekako treba iskoristiti.
''Svi srednjoškolci naše opštine su današnjim performansom i mirnom šetnjom kroz grad pokazali da su oni jako bitan dio populacije, te kao takvi imaju svoje interese i potrebe, koje ova lokalna zajednica  treba da zastupa. Takođe nam je jako bitno da se ovaj dan u budućnosti mnogo više poštuje i vrednuje.'' istakla je Sandra Tepić, predsjednik Savjeta učenika SŠC „Nikola Tesla“ Kotor Varoš. 
Predsjednica banjalučke regije mRESURS-a Vanja Veljančić nam je objasnila cilj ove akcije.''Naš primarni cilj banjalučke regije, koji smo ovom aktivnosti htjeli postići, je upravo taj da u nekoj skorijoj budučnosti naši srednjoškolci budu oslobođeni nastave na njihov dan. Kad kažem da bi oni trebali biti oslobođeni školske nastave na ovaj dan, ne mislim taj dan ne bi trebali ispuniti svim aktivnostima koje srednjoškolci, kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srpske, zahtijevaju, žele i osjećaju.''

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…