Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.10.2018. 08:07

U okviru obilježavanja 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba volonteri Crvenog krsta posjetili su staračka domaćnistva u Obodniku, Maslovarama i Kotor Varošu i tom prilikom im uručili humanitarnu pomoć.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Ovaj dan je rezultat Skupštine UN od 1982. godine koja je na osnovu istraživanja potreba starih osoba sazvala međunarodnu Skupštinu o starenju i iste godine na Generalnoj skupštini potpisan je interni plan akcije obilježavanja Međunarodnog dana starijih. Tada je promovirano 18 principa koji su pretvoreni u politike, praktične programe i aktivnosti unutar pet kategorija: Nezavisnost, Učešće, Briga, Samoispunjenje i Dostojanstvo starih ljudi.


„Dramatično povećanje broja starih osoba u svijetu nam daje obavezu osigurati da društvo kontinuirano brine o starim osobama.Ovaj dan je prilika da se i glasnije progovori o pravima ljudi koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški, au nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka. Zahvaljujemo se volonterima: Bojani, Elmi i Panti na učešću u akciji“- izjavili su u Crvenom krstu Kotor Varoš.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…