Obilježen Svjetski dan srca

Autor: Slaven Šubara / Datum: 29.09.2017. 17:06

Sa motom „Za zdravo srce“ u Kotor Varošu je danas obilježen Svjetski dan srca. Preko 30 građana ispred zgrade Javne ustanove „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Kotor Varoš, imalo je priliku razgovarati sa doktoricom Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“, upoznati se sa načinima prevencije kardiovaskularnih oboljenja, te izmjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak i indeks tjelesne mase.

Kardiovaskularne bolesti, koje uključuju i moždani udar su svjetski ubica broj jedan. Odgovorne su za preuranjenu smrt 17.5 miliona ljudi, a do 2030. godine se očekuje da će taj broj narasti na 23 miliona godišnje.

„Svjetski dan srca obilježava se s ciljem podsticanja stanovništva na zdrav način života, jer se samo smanjenjem faktora rizika može uticati na smanjenje ove zastrašujuće brojke. Mi i danas, kao i tokom cijele godine pokušavamo dati svoj doprinos u jačanju svijesti naših sugrađana o važnosti prevencije i zdravog života, jer istina je da većinu kardiovaskularnih bolesti možemo spriječiti ili usporiti promjenom loših životnih navika“, rekla je doktorica kotorvaroškog Doma zdravlja, Sanja Trivunović.

Pet savjeta za zdravo srce: ostavite cigarete, vježbajte 30 minuta dnevno, hranite se zdravo, smanjite prekomjernu tjelesnu težinu i redovno provjeravajte krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.
Svjetski dan srca je uspostavnjen od strane Svjetske kardiološke federacije s ciljem informisanja javnosti širom svijeta o opasnostima bolesti.

Izvor: KVdanas

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…