Odbrana u slučaju ”Specijalci” tvrdi da se ne zna čiji je novac i da su dokazi nezakoniti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 14.02.2017. 10:51

Odbrana trojice optuženih za pljačku 617.000 maraka Unikredit banke iz vozila agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška ustvrdila je na ročištu u banjalučkom Okružnom sudu da je dio dokaza koje je prezentovalo tužilaštvo pribavljen nezakonito i da oteti novac nije bio osiguran.

To je, u nastavku suđenja Maliću i Parašu, te njihovom kolegi po uniformi Aleksandru Popoviću, kao i Olegu Bandi, suvlasniku auto-kuće "Kvatro", ustvrdila Jadranka Ivanović, advokat trojice od četvorice optuženih.

Četvorki se na teret stavlja da su na autoputu Banjaluka - Gradiška napali kolonu vozila firme "Sector Security", te opljačkali oko 617.000 maraka.

Ivanovićeva smatra da su sa spomenutih odjevnih predmeta mogli biti uzeti biološki tragovi optuženih, te je zbog toga zatražila da se u nastavku suđenja, u svojstvu svjedoka, ispitaju policajci koji su odjeću predali, te članovi porodica koji su je preuzeli. Međutim, Živana Bajić, republički javni tužilac, rekla je da su DNK tragovi još ranije uzeti od optuženih.

Iz policijskih prostorija uzete su čarape, šorts, gaće, majice, četkica za zube i ostale lične stvari koje pripadaju suspendovanim specijalcima Vladanu Maliću i Goranu Parašu, optuženim za krađu 617.000 maraka, te su, dok su oni bili u pritvoru, predati porodicama.

Ivanovićeva smatra da nije razjašnjeno ni čije je vlasništvo ukradeni novac ni da li je bio osiguran transport. Kaže da je zatražila dokumentaciju od Agencije "Sector Security", ali da nije dobila tražene dokumente, jer je to, kako im je rečeno, poslovna tajna.

Kao svjedok odbrane, danas je saslušan Radomir Predojević, direktor "Salona bankarske opreme", preduzeća koje je firmi "Sector Security" prodavalo specijalne kofere, uključujući, kako se vjeruje, i one koji su odneseni tokom pljačke, a u kojim je bio ukradeni novac.

Predojević je potvrdio da im je "Sector Security", nakon pljačke dostavio jedan kofer, koji je bio adekvatno otvoren, ali ne i zatvoren.

"Zato se aktivirao sistem zaštite i u koferu je ispuštena boja koja služi da unutra oboji novac kako se on ne bi mogao koristiti", pojasnio je.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice zbog učestvovanja u ovoj pljački na tri godine zatvora osuđen je radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša. On je prinzao da je učesnicima pljačke dao informacije o transportu novca i dojavio kada je kolona krenula iz banke. Osuđeni su i bivši specijalci MUP-a RS Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…