Odobreno 100.000 KM za izgradnju vodovoda prema Zabrđu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.04.2018. 08:10

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan potpisao je danas u Sarajevu sporazum sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH na osnovu kojeg će biti odobreno 100.000 KM za izgradnju vodovoda prema Zabrđu.

Riječ je o trećini procijenjene vrijednosti projekta izgradnje vodovoda, koja će se odvijati u tri faze. U prvoj bi vodovod trebao stići do polovine Zabrđa iz pravca Kotor varoša, u drugoj do Osnovne škole “Sveti Sava”, a u posljednjoj do Podbrđa.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica Mato Jozić potpisali su sa gradonačelnicima i načelnicima više od 50 lokalnih zajednica sporazume o realizaciji 64 projekta obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije u povratničkim naseljima. Vrijednost projekta je skoro 2,8 miliona KM, a opština Kotor Varoš je aplicirala sa nekoliko projekata.

– Odobren nam je samo projekat za vodovod prema Zabrđu, ali smo dobili maksimalni iznos od 100.000 KM po projektu. Taj novac iskoristićemo za jednu fazu izgradnje pomenutog vodovoda i uvjereni smo da ćemo i kroz druge projekte i donacije obezbijediti neophodna sredstva – rekao je Sakan.

Nedavno je otvoren i novi javni poziv lokalnim zajednicama vrijedan 2,22 miliona. Za infrastrukturne projekte je namijenjeno 1,52 miliona, a za elektrifikaciju 700.000 KM.

– Aplicirali smo i na taj javni poziv, koji će biti zatvoren 26. aprila i nadam se da ćemo dobiti sredstva. Do kraja godine trebalo bi da bude raspisan još jedan javni poziv i pokušaćemo da i njega iskoristimo – dodao je Sakan.

Borovčeva je izjavila da infrastrukturni projekti potpomažu održiv razvoj lokalnih zajednica.

– Kroz infrastrukturne i projekte elektrifikacije za povratnička naselja direktno pomažemo i razvoj lokalnih zajednica. Ovo su dobri primjeri saradnje sa lokalnim zajednicama kroz koju zajednički rješavamo veoma krupna pitanja – naglasila je Borovčeva.

Do sada je putem Fonda za povratak BiH za infrastrukturne i projekte elektrifikacije izdvojeno oko 54 miliona KM.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…