Održana Svetosavska akademija

Autor: Slaven Šubara / Datum: 27.01.2016. 00:56

U organizaciji Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ večeras je u kotorvaroškoj kino sali održana Svetosavska akademija, koja je otvorena Svetosavskom himnom koju su izvele članice ženskog kamernog hora „Žubor“.

Paroh vrbanjački Mirko Batar poručio je u svetosavskoj besjedi da se srpski narod i danas preispituje je li dostojan ovog sveca. 

"Iz žitija i besjeda Svetog Save može se zaključiti da je on bio od Hrista i u Hristu. Neumorno je širio božiju riječ među srpskim narodom koji se stopio sa njegovom ličnošću", rekao je Batar. 

On je istakao da je Sveti Sava, žrtvujući sebe, postavio temelj pravoslavne vjere i tako postao duhovni izvor njegove snage, vjere i nadanja. 

"Zbog toga ga se, kao najmudrijeg Srbina, uvijek rado molitveno sjećamo, ne bi li se njegovim savršenstvom ispunili nedostaci naši", naglasio je Batar. 

Svetosavsku himnu, kojom je otvorena akademija, izveli su članovi ženskog kamernog hora "Žubor". 

U programu su nastupili polaznici Dječijeg vrtića "Larisa Šugić" koji su pripremili recital o Svetom Savi, glumci dramskog studija "Kvart", mlađi članovi crkvenog hora "Sveti Sava", učenici Osnovne škole /OŠ/ "Petar Petrović NJegoš" iz Maslovara, muzičko-folklorna sekcija OŠ "Sveti Sava" Kotor -Varoš i harmonikaški ansambl "Žubor". 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…