Održan sastanak u okviru projekta ´Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH´

Autor: Slaven Šubara / Datum: 09.05.2017. 13:43

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH“ koji se provodi u opštini Kotor Varoš uz podršku UNDP-a danas je u skupštinskoj sali održan sastanak na temu Start-up dan „KRENI“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici UNDP-a Majda Ganibegović i Diana Šilić, članovi Partnerske Networks fondacije, načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan i predstavnici opštine, mjesnih zajednica, privrednici, predstavnici obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, kao i ostali građani zainteresovani za realizaciju vlastitih ideja.

Start-up dan je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švajcarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U projektu na nivou BiH učestvuje 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave.

„Učesnici ovog projekta će imati priliku u Banja Luci već 26. maja predstaviti svoje društveno odgovorne ideje iz različitih oblasti kako bi pomogli svojoj zajednici“, istakao je u svom obraćanju načelnik opštine Zdenko Sakan uz želju da iz Kotor Varoša bude predloženo što više ideja koje će biti odabrane.

„Uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreiraju poslovna rješenja i posjeduju znanje, vještine i kontakte koji utiču na ekonomske promjene u BiH, osobe sa najboljim idejama će imati priliku da dobiju savjete kako da na najbolji način projekti budu integrisani u njihovim zajednicama“, naglasila je voditeljica projekta Majda Ganibegović.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da podstakne veći angažman građana u opštinskom odlučivanju, pružanju kvaliteta usluga, te provođenju lokalnih razvojnih inicijativa, čiji rezultat bi se ogledao kroz doprinos mjesnih zajednica odgovornom ponašanju i djelovanju lokalnih samouprava prema građanima.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…