Održana tradicionalna “Džipijada” u Vaganima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.06.2017. 18:39

Buka snažnih mašina na životopisnim brdskim stazama i u šumskim vrletima iskonske prirode odjekivala je vaganskim platoom na kojem je održana tradicionalna “Džipijada”.

Ljubitelji terenaca okupili su se u velikom broju kako bi uživali u demonstraciji snage i vratolomijama na zahtjevnim stazama ovog kotorvaroškog sela. Nesavladivih prepreka nije bilo, niti ih je lako zamisliti pred zvijerima na točkovima. Moćni terenci posebno spremani za ekstremne uslove bez problema su izašli na kraj sa blatom, uskim i nepristupačnim šumskim stazama, kamenjarom…

Posebna atrakcija bila je kratka trka tokom koje su gledaoci mogli da uživaju u demonstraciji svega što nosi vožnja na četiri točka u ekstremnim uslovima. Pored nje održana je i trka na potezu od Jasikovca do Kotlovca u kojoj su vozači ponovo bili na iskušenju i adrenalinskom testu. Najbržim i najvještijim pripali su pehari, ali jednako važan bio je i prestiž o kojem će do sljedeće “Džipijade” biti prepričavane priče.

"Bilo je odlično i zabavno. Adrenalin je proradio za volanom, jer smo imali nekoliko zahtjevnih dionica. U tome i jeste čar džipijada. Jednom rječju ovo je uživanje i ko zna šta je džipijada mora se okušati na ovim stazama", kaže jedan od vozača dok sa uzbuđenjem završava vožnju.

Veoma atraktivna bila je i turistička klasa u kojoj su pred gledaoce izašli i luksuzni kabrioleti, trotočkaši i druga interesantna vozila.

“Džipijada” je održana u jedinstvenom ambijentu u blizini zaštićenog spomenika prirode Žuta bukva.

"Riječ je o jedinstvenom stablu žute bukve u Evropi starom oko 300 godina, koje je zaštićeno odlukom Vlade RS i nalazi se pod starateljstvom opštine Kotor Varoš i upravom Eko-etno sela “Žuta bukva”. Stablo je karakteristično po izrazito žutom lišću. Teško da postoji ljepše i atraktivnije mjesto za ovaj vid adrenalinskog sporta i hobija i nije ni čudno što je naša “Džipijada” jedina koja je opstala u banjalučkoj regiji. To su prepoznali i ljubitelji ovog sporta koji su pristigli iz Banjaluke, Srpca, Čelinca, Kneževa i drugih gradova", kaže organizator “Džipijade” i upravnik spomenikom prirode Žuta bukva i direktor istoimenog Eko-etno sela Ranko Gavrilović.

Dan ispunjen adrenalinom začinjen je zabavom u restoranu “Žuta bukva” uz gozbu i muziku. Pokrovitelj “Džipijade” bio je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Pobjednici

Kratka trka

Boris Đukić

Milovan Topić

Miroslav Petrušić

Duga staza

Milovan Topić

Duško Milovanović

Siniša Vuković

Turistička klasa

Ljubiša Bibić

Goran Ožegović

Najbolji džip

Njegoš Bibić

Najveselija posada

Nebojša Ćović

Najudaljeniji gosti

Bojan Berić

(Glas Srpske)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…