Održano “Veče smijeha i satire”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.05.2017. 08:46

Održano je “Veče smijeha i satire” u kotorvaroškoj kino-sali na kome su učestvovali pjesnik i satiričar Živko Vujić, pjesnik i humorista Miladin Berić iz Banja Luke i kotorvaroški književnik i slikar Petar Đaković koji su čitali svoje pjesme i aforizme.

Program su sa svojim smjehotresnim pozorišnim performansom otvorili mladi glumci Bojan Topić i Milan Čavić finalisti Pinkovog hit projekta „Audicija“.

 

Mnogobrojni posjetioci su učesnike programa često prekidali gromoglasnim aplauzima.

Domaći satiričari i komičari smatraju da je humor i te kako prisutan među ljudima, a Živko Vujić, aforističar i pisac, napominje da prvo treba napraviti razliku između humora i satire.

„Razlika je u tome što humor nasmijava narod, a satira ismijava pojedince ili pojave u narodu. Ako uzmemo da je sve oko nas na neki način žalosno i smiješno i da živimo u takvom okruženju, često kažem: loše nam se piše, zato se u RS piše dobra satira. Loše nam se isto tako piše zato što tu satiru niko ne čita, ne čitaju oni na koje se ona odnosi, tako da zahvaljujući takvim nesrećnim okolnostima, ovo je raj za satiru“, rekao je Vujić.

Banjalučki satiričar Miladin Berić objasnio je zašto su političke teme plodno tlo za satiru na ovim prostorima i zašto su posjetioci na njih tako dobro reagovali.

„Teško je biti satiričar u Švedskoj ili Norveškoj, gdje je sve uređeno, a Balkan je jednostavno plodno tlo za satiru“, istakao je Berić.

Uspješan organizator „Večeri smijeha i satire“ je bio kotorvaroški Centar za kulturu sport i informisanje.

Izvor: centarzakulturukv.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…