Održano poetsko veče “Nježnost za Jesenjina”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 16.10.2017. 08:36

Povodom obilježavanja 122 godine od rođenja Sergeja Jesenjina u Narodnoj biblioteci održano je poetsko veče pod nazivom “Nježnost za Jesenjina”.

Stihove poznatog i priznatog ruskog pjesnika recitovao je publicista i pjesnik iz Doboja Milenko Gligorić, koji je istakao da je Jesenjin bio jarki meteor, rođeni poeta i genije.

„Živio je radi umjetnosti, kojoj je posvetio sve i žrtvovao sve uključujući i vlastiti život, a tiraži njegovih knjiga i pjesama pokazuju da je on i dan danas najčitaniji i najpopularniji ruski pjesnik dvadesetog i početkom 21. vijeka“, rekao je Gligorić.
Gligorić kaže da su njegovi prefinjeni i tanani stihovi posvećeni ljubavi i životu, te da njegova djela predstavljaju izraz i treperenje ruske duše.

„Slobodno mogu reći da je on i srpski pjesnik, jer niko nije toliko prepjevan u srpskom narodu kao što je njegova poezija i nijedan strani pjesnik nije tako moćno zvučao kao Jesenjin“, naglasio je Gligorić i dodao da je to neosporno zasluga njegovih darovitih prevodilaca.

Po njegovim riječima Jesenjin je došao na ovaj svijet da sve vidi, a ništa da uzme, i zato je ponekad dobro podariti pregršt nježnosti za ovog pjesnika, jer on osim prave nježnosti nikada drugo bogatstvo nije želio da ima.

Pored Gligorića stihove Jesenjina su recitovali profesori srpskog jezika Slobodan Tešić i Milka Vasiljević, a djevojački ansambl „Žubor“ je nastupio u zabavnom dijelu programa.

Organizatori večerašnje manifestacije bili su JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ i Narodna biblioteka Kotor Varoš.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…