Opština Kotor Varoš na listi oštećenih u slučaju ´Bobar banka´

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.02.2017. 12:07

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je podiglo optužnicu u predmetu ´Bobar banka´ koja tereti 16 lica za finansijski kriminal i zloupotrebe, kojima je budžetu, preduzećima i pravnim subjektima nanesena šteta od oko 122,5 miliona KM, te da je riječ o jednoj od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koje su rađene u BiH.

Prema navodima Tužilaštva, optuženi se terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem "Bobar banke" u Bijeljini, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim licima Bobar grupacije. 

Tužilaštvo ističe da naplata kredita realno nije bila moguća, niti je povrat kredita adekvatno osiguran, te su optuženi, na taj način, doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani, koji su zbog toga ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima. 

S obzirom da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno oštećeni su mnogi građani u oba entiteta u BiH, kao i u Brčko distriktu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Počinjenim krivičnim djelima, kako se navodi, oštećeni su Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i njeni fondovi, Vlada Republike Srpske kao njen osnivač, Javno preduzeće Željeznice Federacije BiH, Ministarsvo finansija Republike Srpske – Poreska uprava Bijeljina, opštine Istočno Novo Sarajevo, Bileća, Rudo, Derventa i Kotor-Varoš, Fond zdravstvenog osiguranja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta, Vlada Brčko distrikta BiH, gradovi Bijeljina i Trebinje, Agencija za bankarstvo Republike Srpske, te Agencija za osiguranje depozita BiH, kao i niz drugih organa. 

Iz Tužilaštva BiH su najavili da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, kao i da je uz optužnicu priloženo više od 2.500 dokaznih materijala. 

Za licima koja su obuhvaćena istragom, a nisu dostupna i nalaze se van BiH, biće zatraženo raspisivanje međunarodnih potjernica. 

Tužilaštvo ističe da je ovo prvi predmet u kojem visina štete prelazi 100 miliona KM. 
Optužnica tereti Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Anu Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonju Kurtuma, Sašu Tomića, Slavicu Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežanu Vujnić, Dragicu Tomić, Gorana Ignjatovića, Paju Panića, Dragu Đukanovića i Jefu Bošković za organizovani kriminal, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te pranje novca. 
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…