Osvještani badnjaci, slavlje uz pjesmu, vino i vatromet

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.01.2017. 20:39

U svim hramovima na području Kotor Varoša danas je osvještanjem badnjaka i pijukanjem obilježen Badnji dan, koji predstavlja pripremu za praznik rođenja Isusa Hrista – Božić. Centralno osveštanje badnjaka obavljeno je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, a nakon toga je upriličeno tradicionalno pijukanje za djecu. Svetoj liturgiji prethodilo je okupljanje u naselju Čepak čiji su mještani ove godine biki domaćini badnjaku.

Nepregledna kolona na čelu sa badnjakom obišla je putu od Plana preko Novog naselja do hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu. Pred velikim brojem vjernika badnjak su osvještali arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i paroh kotorvaroški jerej Živko Ilić.

Vjernici su mogli da se okrijepe uz kuvano vino koje je donirao Goran Mikić, slatkiše zapijukanje obezbojedili su Radoslav i Aldijana Sejmanović, za vatromet se pobrinula Natalija Savanović, dok je česnicu obezbijedio Zoran Pucarević.
Badnjaci su osvještani i u ostalim kotorvaroškim crkvama u kojima se okupio veloki broj vjernika. Vjernicima su se u Zabrđu se uoči osvještanja badnjaka pridružili načelnik opštine Zdenko Sakan, kum crkve Svetog Velikomučenika Kneza Lazara Miroslav Malijević i poslanik u Narodnoj skupštini RS Nedeljko Glamočak.

Svečana i vesela atmosfera bila je i u crkvi Svetog Proroka Ilije, a poslije osvještanja badnjaka uslijedio je vatromet koji je i ove godine obezbijedio Sladomir Đurić.

Duh tradicije u proslavu Badnjeg dana u Maslovarama utkali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Rudar brio” izvođenjem duhovnih i etno pjesama i speltom tradicionalnih igara. Pjesme i igre je bilo i u Grabovici gdje su vjernici na osvještanju badnjaka mogli da uživaju u vatrometu, muzici i narodnim kolima, a domaćini su obezbijedili i kuvano vino i tradicionalno pijukanje za djecu.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…