Otvorena izložba “Dani ćirilice od početka pismenosti do današnjih dana”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.04.2016. 09:52

Ćirilica, iako najsavršenije pismo na svijetu i jedno od osnovnih obilježja srpskog nacionalnog identiteta, danas je u srpskom narodu potisnuta u drugi plan, bez ijednog valjanog razloga, rečeno je u Kotor Varošu na otvaranju izložbe “Dani ćirilice od početka pismenosti do današnjih dana”, autora Gavre Popovića, člana SPKD “Prosvjeta” iz Kneževa.

Profesor srpskog jezika i književnosti Slobodanka Kalamanda apelovala je da sve relevantne ustanove i instutucije vode računa o očuvanju kulturno-istorijskog i duhovnog nasljeđa svog naroda.

“Jezik i narod su jedno, a upravo je jezik osnovno oružje kojim se brani narod. Srbi su jedini dvojezični narod u Evropi, a za ćirilicu se bore samo okorjeli tradicionalisti”, rekao je član Opštinskog odbora SPKD “Prosvjeta” Kotor Varoš Filip Perišić, otvarajući izložbu u Narodnoj biblioteci.

Prema njegovim riječima, problem identiteta srpskog jezika je u činjenici da nije izvršena standardizacija i da umjesto nekadašnjih 650.000 riječi srpski jezik danas ima svega 300.000.

Popović je istakao da je osnovna poruka ove izložbe želja, potreba i obaveza da se sačuva i zaštiti ono najvrednije – jezik srpski i pismo ćirilica, od Vladivostoka do Jadranskog mora.

Izložba, koju je organizovala Narodna biblioteka povodom Dana opštine Kotor Varoš – 24. aprila, obuhvata isječke iz novina, spise i dokumente na ćirilici.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…