Otvorena izložba slika Petra Đakovića

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.04.2017. 23:07

U okviru obilježavanja Dana Kotor Varoša, načelnik opštine Zdenko Sakan otvorio je večeras izložbu slika Petra Đakovića.

Sakan je u galerijskom prostoru kotorvaroške bioskopske dvorane poručio da Đakovićev stvaralački opus prevazilazi granice amaterskog stvaralaštva. 

"NJegovo stvaralaštvo je prepoznato u naučnim krugovima Republike Srpske i u sebi sadrži sve elemente potencijalne institucionalnosti", naveo je Sakan i dodao da će opština Kotor Varoš u narednom periodu podržati sve kulturne manifestacije koje promovišu domaće vrijednosti. 

Profesor Miodrag Romić kaže da je riječ o Đakovićevoj trećoj samostalnoj izložbi, na kojoj posjetioci mogu da vide razne motive i tehnike koje je autor koristio. 

"Od pejzaža, do kosmičkih dubina i zvjezdanog neba, sa naglaskom na boju u odnosu na figuraciju, a tu su i nacionalni motivi koji otvaraju priču o epskom stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", pojasnio je Romić. 

LJubav prema kistu i bojama kod Đakovića se javila 1983. godine, a svoju potrebu za umjetničkim izražavanjem dugo je iskazivao u malim skicama rađenim na notesima. 

"Ako ovo što radim može da obraduje i druge, onda je moja radost postala zajedničko dobro", naglasio je Đaković. 

Izložba slika Petra Đakovića biće otvorena do 25. aprila svakim danom od 10.00 do 18.00 časova, a organizatori izložbe su opština Kotor Varoš i Centar za kulturu, sport i informisanje. 

Petar Đaković rođen je u mjestu Maslovare, a živi i radi u Banjaluci.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…