Ozvaničen početak obnove osam stambenih jedinica

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.05.2017. 16:02

U Kotor Varošu je ozvaničen početak obnove osam stambenih jedinica za povratnike hrvatske nacionalnosti, ukupne vrijednosti 233.202 KM, što će biti finansirano iz kredita Saudijskog razvojnog fonda.

Ministar za izbjeglice i raselјena lica Republike Srpske Davor Čordaš, načelnik ošštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i korisnici projekta SAF potpisali su danas tripartitne ugovore.

Čordaš je rekao da je ovaj projekat skoro dvije godine bio blokiran u Sarajevu i da to ne može da razumije, s obzirom da je riječ o kreditnim, a ne donatorskim sredstvima.

"Prije dva, tri mjeseca u Sarajevu smo razgovarali sa lјudima iz Saudijske Arabije i konačno smo uspjeli da `otkočimo` realizaciju ovog projekta", rekao je Čordaš.

On ističe da je najveći broj kuća na prostoru BiH i Republike Srpske obnovlјen u prvih pet godina povratka.

"Ovo je stvarnost da nakon 25 godina od izbjeglištva čovjeku obnavlјamo kuću, a naša je dužnost da u mjeri u kojoj je to moguće ispoštujemo želјu lјudi da se vrate u svoje kuće u mjestima predratnog boravka", rekao je Čordaš.

On je naveo da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u proteklom periodu imali dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš i da će ona biti nastavlјena realizacijom novih projekata.

"Obnovićemo na području Kotor Varoša ukupno 69 stambenih jedinica za izbjegla i raselјena lica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u vrijednosti od 2,5 miliona KM", naveo je Čordaš.

Nakon potpisivanja tripartitnog sporazuma, Čordaš je izvođača radova - banjalučko Građevinsko preduzeće "Gratod" uveo u posao obnove kuće Josipa Zebe, čime je ozvaničen početak obnove osam stambenih jedinica u Kotor Varošu.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan kaže da ova lokalna zajednica i dalјe ima potrebu za donatorima kada je riječ o obnovi stambenih jedinica.

"Zahvalјujući resornom ministarstvu obnovlјaju se kuće na području naše opštine i srećan sam zbog činjenice da će svim korisnicima biti omogućeni normalni uslovi za život", rekao je Sakan i dodao da je ministar Čordaš dao značajan doprinos da dođe do obnove ovih kuća.

Perka Momić se zahvalila što će kuća njenog brata Josipa Zebe biti obnovlјena, navodeći da je on to dugo čekao.

"Moj brat je nostalgičan i velika mu je želјa da do Velike Gospe kuća bude obnovlјena kako bi moga prenoćiti u svom domu", rekla je Momićeva.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona američkih dolara.

Ova sredstva su namijenjena za rekonstrukciju 917 stambenih jedinica u BiH za izbjeglice i raselјena lica u mjestu predratnog boravka.

Ministarstvo za izbjeglice i raselјena lica Republike Srpske sprovodi projekat i pruža pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području Srpske 111, a na području Federacije BiH 263.

Ukupna planirana vrijednost izgradnje 374 stambenih jedinica iznosi 11,3 miliona KM.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…