Pčelarstvo i privređivanje u ekspanziji u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.10.2017. 09:07

U prvoj godini projekta kroz 12 teorijskih i 24 praktične radionice o tehnologiji pčelarenja obučeno je 60 žena iz opština Gradiška, Laktaši, Kotor Varoš, Ključ, Sanski Most i Teslić.

Polaznice ove škole odslušale su i šest predavanja o tržišno-marketinškim aspektima pčelinjih proizvoda i povezivanju sa tržištem. Žene iz pomenutih opština su uporedo prošle i obuku uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja.

“Dosadašnja predavanja i radionice su nam zaista mnogo pomogle. Upoznale smo dosta toga o tehnologiji pčelarenja, ali i o marketingu i tržištu pčelinjih proizvoda. Posebno me raduje činjenica što smo prošli i obuku o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja”, rekla je Mira Vidić – Kovač, pčelarka iz Kotor Varoša i dodala da je priroda u ruralnim krajevima Kotor Varoša očuvana i pogodna za proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvode vrhunskog kvaliteta.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da je opština takođe stala uz ovaj projekat. Zajedno sa opštinama Gradiška, Sanski Most i Laktaši obezbijedila je po 100 konvertibinih maraka za deset učesnica radionica iz Kotor Varoša. Sredstva će biti iskorištena za nabavku novih vrcaljki.

Projekat razvoja tržišne poljoprivrede, nazvan Farma II, organizovali su USAID i Ambasada Švedske u BiH, čiji su predstavnici takođe prisustvovali svečanosti dodjele certifikata polaznicama škole pčelarenja.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…