Papreni porez mora biti plaćen do 30. septembra

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.09.2016. 22:40

Poreska uprava RS pozvala je sve poreske obveznike da izmire drugi dio iznosa računa za porez na nepokretnosti za 2016. godinu i neizmirene obaveze iz prethodnih godina. U Poreskoj upravi su istakli da je propisani rok za uplatu druge rate, odnosno kompletnog iznosa sa poreskog računa 30. septembar 2016. godine.

– Svim vlasnicima nepokretnosti koji nisu platili dospjeli porez na nepokretnosti iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate. Poreska uprava će intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog opštinskog prihoda, koristeći sve zakonski raspoložive mjere od blokade računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze – upozorila je Poreska uprava.

Porez na nepokretnosti izazvao je buru u Kotor Varošu nakon što su građanima i privrednicima došli računi uvećani u prosjeku za 340 odsto u odnosu na 2015. godinu. Drastičan rast iznosa poreza na nepokretnosti uzrokovala je promjena poreske stope i zona na osnovu kojih se određuje vrijednost zemljišta.

Nakon burne reakcije građana pojedini odbornici su građane pozvali na neplaćanje računa koje su im sami poslali, ne napominjući da će ipak oni kao fizička lica imati dug na svoje ime. Da stvar bude još gora, oni koji trebaju da predstavljaju vlast pozvali su stanovnike da krše zakone, ne spominjući im ko će snositi posljedice. 

Skupštinska većina u SO Kotor Varoš u februaru ove godine usvojila je odluke kojima je poreska stopa povećana sa 0,06 na 0,20 odsto i izmijenjene zone na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost nekretnina. Nakon negodovanja građana i burne rasprave u Skupštini opštine, u avgustu je donesena odluka da poreska stopa bude vraćena na 0,06 odsto. Problem je, međutim, što su računi već podijeljeni i što je zakonski rok za dostavljanje odluke o poreskoj stopi istekao još krajem marta. To znači da će građani do kraja mjeseca morati da plate drastično uvećane račune kako se ne bi suočili sa kaznama.

Poreska uprava RS pozvala je i sve one koji još nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biti prijavljene po službenoj dužnosti. U tom slučaju vlasnicima imovine biće uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM za fizička, te od 1.000 do 3000 maraka za pravna lica po neprijavljenoj nepokretnosti.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…