Peti sajam učeničkog preduzetništva

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.03.2017. 15:33

U organizaciji Srednjoškolskog centra /SŠC/ “Nikola Tesla” Kotor Varoš, danas je u prostorijama ove škole održan Peti sajam učeničkog preduzetništva na kojem su svoje proizvode predstavila četiri virtuelna preduzeća.

Direktor SŠC “Nikola Tesla” Danijela Kostić otvorila je sajam i tom prilikom istakla da skup predstavlja demonstraciju kreativnosti, marljivosti i inovativnosti.

“Učenici rade ozbiljne projekte, od izrade biznis plana, do finalnog proizvoda i ne samo da imaju razvijenu svijest o stvaranju nove vrijednosti, nego su i direktni učesnici pretvaranja materijala u resurs”, rekla je Kostićeva.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan kaže da je važna odlučnost i poslovna ideja, a dalje se sve može realizovati.

“Program učeničkog preduzetništva razvijen je da bi se ohrabrili učenici završnih razreda srednjih škola da se bave preduzetništvom i da kroz poslovnu praksu steknu znanje, vještine i iskustva koja će im pomoći u daljem planiranju karijere”, poručio je Sakan.

Na sajmu su se predstavila preduzeća “Ajdučka trpeza” sa tradicionalnim jelima i domaćim proizvodima, “Slatki grijeh” sa prodajom slanih i slatkih delicija, turistička agencija “Zlatni odsjaj” i “Zlatni san” sa hotelskim uslugama.

Učenica Jelena Marković ističe da je zadovoljna današnjom prodajom tradicionalnih jela i sokova. “Cilj je da učenici po završetku školovanja lakše dođu do zaposlenja i što jednostavnije se uključe u savremene privredne tokove”, rekla je Markovićeva.

Profesor ekonomske grupe predmeta Vesna Panić pohvalila je rad učenika i dodala da su mladi preduzetnici raznolikošću svojih štandova dokazali da je za dobar biznis potrebno malo truda, volje i želje za napretkom.

Generalni pokrovitelj manifestacije, koja je okupila 150 učenika Ekonomske škole i poslovno-pravnih tehničara, bila je pekara “Žitopeka”.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…