Petko Krčić izabran za predsjednika Sportsko-ribolovnog društva ”Golubić”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 07.02.2016. 09:29

Osnovni cilj Sportsko-ribolovnog društva “Golubić” iz Šipraga biće zaštita rijeke Vrbanje i njenih pritoka, očuvanje ribljeg fonda i stvaranje preduslova za turističku ponudu sportskog ribolova na području opštine Kotor Varoš, zaključeno je na osnivačkoj skupštini.

Predsjednik društva Petko Krčić smatra da je u posljednih 20 godina uništen riblji potencijal Vrbanje, koja je oduvijek bila bogata potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom.

On kaže da, od nekadašnjih 300 aktivnih članova, danas na području opštine Kotor Varoš egzistira pedesetak ribara, uglavnom penzionera.

“Odlučili smo da okupimo ribare koji su nezadovoljni radom SRD `Kotor Varoš` i one koji su željni sportskog ribolova, jer želimo Vrbanji vratiti nekadašnji sjaj”, ističe Krčić.

Nakon registracije društva i formiranja sekcija upućen je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za dodjeljivanje ribolovne zone – dijela gornjeg toka Vrbanje koji obiluje salmonidnom ribom.

“Predstavnici resornog ministarstva će izaći na teren i vidjeti da li SRD `Kotor Varoš` može da pokriva kompletan tok Vrbanje. Mi očekujemo da nam se dodijeli ova zona jer smo i do sada vlastitim sredstvima kupovali riblju mlađ i poribljavali ovaj tok Vrbanje”, napominje Krčić.

Od nadležnog ministarstva biće zatraženo i dodijeljivanje komercijalnog revira u naseljenom području Šipraga, gdje je veliki broj ribara zainteresovan za mušičarenje i stvaranje uslova za jačanje turističke ponude opštine Kotor Varoš, rečeno je na  osnivačkoj skupštini.

Iz SRD “Golubić” poručuju da je Vrbanju potrebno obogatiti pastrmkom, sačuvati je od ribokradica, krivolova i izlovljavanja, a veću pažnju posvetiti i njenim pritokama, Grabovačkoj rijeci, Bobovcu i Trnovcu, gdje je uvijek bilo pastrmke.

                                                                                                                       

                                                                                                            

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…