Petogodišnjaci u Kotor Varošu goli čistili toalet, kotorvaroški vrtić izdao saopštenje za javnost povodom medijskih napisa

Autor: Slaven Šubara / Datum: 29.09.2017. 17:13

Vaspitačica u vrtiću “Larisa Šugić” u Kotor Varošu natjerala je dva petogodišnjaka da goli čiste toalet, nakon što su mokrili pored wc šolje. Ispričao je to “Glasu Srpske” Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka koji su kažnjeni, kazavši da su on i supruga za ovaj slučaj saznali kada im je sin po povratku kući ispričao kako je bio kažnjen. Na zvaničnoj facebook stranici JU Dječiji vrtić ´Larisa Šugić´ Kotor Varoš objavljeno je saopštenje za javnost povodom medijskih napisa u Glasu Srpske

“Rekao je da su on i drugar mokrili pored wc šolje i da ih je vaspitačica skinula i natjerala da goli čiste što su uprljali. Da li su djeca to namjerno učinila ili je bilo slučajno, ne znam, ali nije u redu da golim rukama, bez odjeće čiste toalet. Mogli su da pokupe bakterije, ruke im nisu oprali nakon toga, niti obukli čistu odjeću. To je ponižavanje djece”, rekao je Đekanović i dodao da ih o ovom događaju niko iz vrtića nije obavijestio.

Ističe da su direktor vrtića Mleden Tepić i vaspitačica Slavica Lujić, na njegov zahtjev da objasne opravdanost kazne koju je njihov sin dobio, potvrdili priču mališana. Đekanović dodaje da ga je iznenadilo to što su oboje tvrdili da je tjeranje djece da čiste toalet normalan vaspitni postupak. Tepić je juče na pitanje novinara rekao da nema tu šta da komentariše.

Inspektor-prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republičkom predškolskom zavodu Staka Nikolić, kaže da je u vaspitanju djece dozvoljena samo kazna koja ne ugrožava ni psihičko ni fizičko zdravlje. “Ako je tačno da su dječaci golim rukama i bez odjeće čistili toalet, to nije primjereno.

Kazna bi bila prihvatljiva da im je vaspitačica dala rukavice i krpu da obrišu nered koji su napravili, uz naglasak da to što su uradili nije lijepo i da tako ne treba da se ponašaju ni kod kuće”, pojasnila je Nikolićeva. Psiholog Aleksandar Milić naglašava da se djeca u ovom uzrastu spontano ponašaju, te da pri tome često uz igru ispolje određeno ponašanje.

"Djecu prvo treba učiti kako da koriste toalet, ponavljati im to i nekoliko puta kako bi naučili. U tu svrhu nikako se ne koristi kazna, pogotov ne ovakva, gdje su djeca izložena nehigijeni i mogu da dožive traumu. To je očigledno neka improvizacija osobe koja apsolutno nema nikakvih znanja o vaspitanju djece", rekao je Milić.

Na zvaničnoj facebook stranici JU Dječiji vrtić "Larisa Šugić" Kotor Varoš objavljeno je saopštenje za javnost povodom medijskih napisa u Glasu Srpske. Saopštenje prenosimo u cjelosti :

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Povodom tendencioznih medijskih objava u dnevnom listu "Glas Srpske" novinarke Milijane Latinović o navodnom kažnjavanju u JU Dječiji vrtić "Larisa Šugić" Kotor Varoš osjećam potrebu da, zbog zaštite integriteta ustanove ali i zbog zaštite djece, roditelja i svih zaposlenih u Ustanovi, dam saopštenje za javnost.

U protekla tri dana sam dva puta razgovarao sa roditeljima, sa vaspitačima u grupi i posjetio grupu u kojoj se pojavio navedeni problem. Nakon razgovora sa roditeljima predložio sam im da, ukoliko ne mogu međusobno da riješe problem sa vaspitačem, pokrenemo disciplinski postupak kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost vaspitača u ovom slučaju. Roditelji su naglasili da nema potrebe da se pokreće disciplinski postupak, niti da priča o ovom ide izvan Ustanove. Zbog toga nisam komentarisao priču za novinare jer želim da zaštitim prije svega djecu i njihove roditelje, ali i radnike i Ustanovu od provlačenja po medijima.

Nije tačno da sam rekao da je to "normalna vaspitna mjera", što mi je potvrdio i otac djeteta rekavši da je novinarka pogrešno prenijela njegove riječi. Zbog svega toga počinjem da vjerujem da cijela priča ima političku pozadinu i smatram da je "prljav" način da se preko djece ostvaruju politički poeni. Pošto nam je svima stalo do istine i pored zahtjeva roditelja da ne pokrećem disciplinski postupak odlučio sam da isti pokrenem u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, jer je to jedini način da se utvrdi da li postoji odgovornost u ovom slučaju, a vaspitačicu pošaljem na godišnji odmor. Do tada, mislim da nemamo pravo nikoga da osuđujemo i dovodimo u neugodnu situaciju.

U razgovoru sa vaspitačem rečeno mi je da ona demantuje u cjelosti sve što je navedeno u medijima i pita se da li je ta novinarka uopšte ljudsko biće da sebi dozvoli da uništava nečiji život na osnovu neprovjerene priče, i dodala je da razmatra mogućnost tužbe za klevetu protiv novinarke koja je objavila priču jer nije saslušala i njenu stranu.

Pitam se da li nekom smeta što kolektiv JU Dječiji vrtić "Larisa Šugić" Kotor Varoš bilježi uspjehe u svom radu, proširuje kapacitete i svaki dan predano radi na poboljšanju uslova za boravak djece?!
Pozivam Vas da svi zajedno prestanemo sa širenjem netačnih informacija i da omogućimo nesmetan rad naše Ustanove.


v.d. direktora

Mladen Tepić

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…