Plivači – čuvari narodne tradicije

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.01.2018. 10:36

„Ponosni smo što ćemo biti učesnici plivanja za Časni krst, viteškog takmičenja koje predstavlja značajan korak ka očuvanju naše hrišćanske tradicije“, poručili su uglas takmičari koji će na Bogojavljenje zaplivati u rijeci Vrbanji. Sve je spremno za događaj koji je prošle godine oborio sve rekorde u posjećenosti, jer se na obalama rijeke Vrbanje i Kotorskom mostu okupilo oko 1.200 Kotorvarošana koji su došli da na djelu vide 16 hrabrih i odvažnih momaka.

Najstariji učesnik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst Hadži Boro Stanković ima 51 godinu, a najmlađi Andrej Maksimović samo 15 godina. On će, zajedno sa svojim ocem Bojanom Maksimovićem, pokazati koliko je jaka porodična ljubav prema vjeri i tradiciji.

„Prilika da se okupam u osvećenoj vodi mi znači mnogo, zbog vjere u Boga i spasa svih nas“, poručio je mladi Maksimović.

Za sve učesnike sutrašnjeg plivanja za Časni krst načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je obezbijedio majice kao trajnu uspomenu na ovaj dan, a Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš i Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije su pripremili ručak u restoranu „Naša kafanica“ za sve takmičare.

Takođe, obezbijeđene su i brojne druge nagrade i pokloni, koje su omogućili ljudi dobre volje i velikog srca.

Podršku ovom događaju pružili su KP “Bobas”, “Vrbanja šume”, kotorvaroška poslovnica “Elektrokrajine”, “Kvimpeks”, “Dermal”, “Građus”, “Bor Petrol”, “Dekol”, zlatara “Kuprešak”, “VK Dent”, ordinacija “Dr. Tešić”, ordinacija “Dr. Krčić”, SRD “Golubić”, Auto servis “Moma”, pekara “Obeliks”, “Žitopeka”, prodavnica bijele tehnike “Zeus”, “Prevoz Golub”, “Naša kafanica”, butici “Best”, “Laguna” i “Avis”, kafe bar “Deus”, restoran “Lovac”, mesnica “Žar”, kafe bar “Metaksa”, kafe bar “Pikolo”, kotorvarški slikar Branko Rusmir, kolekcionar satova Dušan Stanić, penzionisani policajac Goran Bubić, Željko Tomić i predsjednik opštinske organizacije Starješina Vojske Republike Srpske Aleksandar Saša Petrović, koji će pobjednika ogrnuti zastavama Republike Srpske i Vojske Republike Srpske. 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…