Počela prinudna naplata 237.533 KM u ŠG “Vrbanja”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.01.2017. 08:06

Poreska uprava RS utvrdila je Šumskom gazdinstvu “Vrbanja” iz Kotor Varoša dodatnu obavezu plaćanja 237.533 KM plus zatezne kamate za 2015. godinu na osnovu nadoknade za razvoj nerazvijenih djelova opštine.

Dodatne obaveze utvrđene su kontrolom poslovanja svih šumskih gazdinstava u sastavu “Šuma RS” u periodu od 1. aprila 2011. do 31. decembra 2015. godine. S obzirom da “Šume RS” posluju putem trezora, odnosno centralnog računa na nivou cijelog preduzeća, one na osnovu obračuna koji vrše šumska gazdinstva podnose poreske prijave.

– ”Šume RS” su na osnovu nadoknade za razvoj nerazvijenih djelova opštine Kotor Varoš podnijele poresku prijavu za prvu polovinu 2015. godine u iznosu od 319.718,39 KM. Potom je podnesena izmjenjena poreska prijava na osnovu navedene nadoknade na iznos od 0,00 KM, čime je stornirana podnesena poreska prijava u iznosu od 319.718,39 maraka. Za drugu polovinu 2015. godine obveznik je na osnovu navedene nadoknade prijavio iznos od 362.466,88 KM – objasnili su za MKV u Poreskoj upravi RS.

Podsjetili su da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rješenjem od 17. jula 2015. godine dalo saglasnost opštini Kotor Varoš na godišnji plan utroška namjenskih sredstava od naknade na osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2015. godini u iznosu od 600.000 KM.

– Poreska uprava je u postupku poreske kontrole na osnovu predmetne nadoknade za 2015. godinu utvrdila dodatnu obavezu u iznosu od 237.533,12 KM, kao razliku između prijavljenog iznosa i planom odobrenog iznosa. Zbog toga je doneseno rješenje o plaćanju poreskih obaveza koje je konačno i izvršno u upravnom postupku i nalazi se u postupku prinudne naplate, što uključuje i iznos od 237.533 KM plus obračunatu kamatu – rekli su u Poreskoj upravi.

Zapisnik o izvršenoj kontroli dostavljen je Odjeljenju za istrage i obavještavanje radi utvrđivanja elemenata postojanja krivičnog djela iz oblasti poreza.

– Predmet je zbog obimnosti zapisnika (oko 400 stranica) u radu i u slučaju postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo Poreska uprava RS će obavijesti nadležno okružno javno tužilaštvo – istakli su u Poreskoj upravi RS.

Izvor: MKV

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…