Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Autor: Slaven Šubara / Datum: 26.10.2016. 08:39

U Domu zdravlja "Sveti Pantelejmon" u Kotor Varošu počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa za sve kategorije stanovništva, a cijena vakcine je 20 KM.

Direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić rekao je da je nabavljeno 350 vakcina i da Higijensko-epidemiološka služba postupa u skladu sa instrukcijama Fonda zdravstvenog osiguranja, odnosno Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

"Na besplatnu vakcinu mogu računati pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti i zavisni su o insulinu, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama, odnosno oni sa ugrađenim stentom, bajpasom i pejsmejkerom", naglasio je Bibić. 

Svi zainteresovani mogu se vakcinisati radnim danom od 8.00 do 14.00 časova. 

Stručnjaci vakcinaciju posebno preporučuju hroničnim bolesnicima, starijima i osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa ljudima iz rizičnih grupa, te im lako mogu prenijeti infekciju. 

Svake godine u svijetu, mimo pandemije, oboli tri do pet miliona ljudi od gripa, a više od 500.000 umre od posljedica ove bolesti. 

LJekari ističu da je vakcinacija najjeftinija, najbezbjednija i najefikasnija mjera prevencije. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…