Početak nastave u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama, vozači oprez

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.01.2017. 08:28

– Nastava u drugom polugodištu počeće u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj u ponedjeljak, 23. januara, kako je to i predviđeno Pravilnikom o školskom kalendaru za školsku 2016/2017. godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske apeluje da vozači povećaju pažnju u vožnji s obzirom da će od ponedjeljka na ulicama ponovo biti veći broj školaraca zbog početka drugog polugodišta školske 2016/2017. godine. Vozačima, naročito onim mlađima, savjetuje se poseban oprez u blizini škola, vrtića, parkova, igrališta, da voze propisanom brzinom, ali i da prate postupke najmlađih učesnika u saobraćaju, navodi se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Na osnovu informacija predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, procijenjeno je da ne postoji potreba za odstupanjem od pravilnika, te da nastava u drugom polugodištu može početi po planu.

Ministarstvo prosvjete i kulture pratiće i dalje situaciju na terenu, vodeći prvenstveno računa o tome da učenici bezbjedno stignu do škole, navodi se u saopštenju.

Ukoliko zbog vremenskih prilika u nekim od škola ne bude moguć bezbjedan početak nastave, Ministarstvo napominje da će donositi pojedinačne odluke o početku nastave u takvim školama.

Prema Pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2016/2017, zimski raspust ove godine traje od 2. do 20. januara.

Sa početkom nastave u školama najavljeno je i pojačano prisustvo policije u blizini obrazovnih ustanova, kao i na putnim pravcima kojim će se kretati veći broj školske djece, te će policajci pojačano kontrolisati saobraćaj sa akcentom na brzinu kretanja vozila i poštovanje odnosa vozač-pješak.

Iz MUP-a navode da će biti eliminisano nepropisno parkirana vozila u zonama škola, posebno u zonama pješačkih prelaza, a biće sankcionisani i ostali prekršaji koji mogu da ugroze bezbjednost djece.

MUP Republike Srpske upozorava da je dužnost svih učesnika u saobraćaju da svojim postupanjem zaštite najmlađe učesnike, te da vožnju prilagode vremenskim uslovima i uslovima na putevima, dodaje se u saopštenju.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…