Počeli radovi na osiguranju obale Vrbanje

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.11.2017. 11:02

U okviru realizacije projekta „Osiguranje obale rijeke Vrbanje“ danas su radnici građevinskog preduzeća „Dekol“ počeli sa postavljanjem gabionske obaloutvrde u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu.

Riječ je o projektu vrijednom 125.000 KM, koji zajednički realizuju opština Kotor Varoš i UNDP.

„Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka staza, koji su oštećeni tokom majskih poplava 2014. godine“, rekao je prilikom obilaska radova načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da će opština za ovaj projekat izdvojiti 43.842,75 KM.

Proračun potrebne krupnoće kamena za izradu gabionske mreže izvršen je na osnovu prosječne brzine toka na rijeci Vrbanji iz projekta „Izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava na slivu rijeke Vrbas u BiH“.

Rok za završetak predviđenih radova je 30 dana.

Nakon sanacije donjeg dijela gradskog kupališta „Bjeline“, koji je primaran zbog zaštite kolektora, uslijediće sanacija gornjeg dijela kupališta, a za izvođenje tih radova biće raspisana tenderska procedura.

Izvođenjem projektnih aktivnosti osigurala bi se obala rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštitilo bi se od poplave područje jedinog gradskog kupališta „Bjeline“ površine 8.500 metara kvadratnih.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…