Po zaradi od izvoza Kotor Varoš treći u Republici Srpskoj

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.07.2017. 15:44

Kotor Varoš se sa 62,43 miliona KM nalazi na trećem mjestu na listi lokalnih zajednica u RS po visini suficita kojeg ostvaruju u trgovini sa svijetom. Zahvaljujući preduzećima čiji je proizvodni asortiman uglavnom namijenjen za izvoz, Kotor Varoš ostvaruje mnogo veću vrijednost izvoza od uvoza. Naš grad našao se u društvu 28 lokalnih zajednica u kojima je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvezene robe premašila uvezenu.

Najuspješnija lokalna zajednica u tom pogledu je Zvornik čiji je suficit u trgovini sa inostranstvom daleko najveći i na godišnjem nivou iznosi 120,45 miliona KM. Zvornik je jedini prebacio prag od 100 miliona KM suficita, a slijede ga Prnjavor sa 77,10 miliona, Kotor Varoš sa 62,43 miliona i Derventa sa 39,50 miliona KM.

U Kotor Varošu su najveći privredni subjekti u potpunosti orijentisani na plasman svojih proizvoda u inostranstvo.

- Fabrika obuće “Sportek” izvozi kompletnu proizvodnju, kao i preduzeće “Sim tehnik” koje posluje u oblasti mašinske industrije. Skoro kompletnu proizvodnju izvozi i Fabrika obuće “Dermal”, dok je uglavnom izvozno orijentisana i “Fagus grupacija” čija je dominanta djelatnost proizvodnja stolarije. Osim što doprinose izvozu, te firme zapošljavaju oko 75 odsto stanovništva naše opštine. Većina naših preduzeća najavljuje nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta čime će povećati i izvoz i dodatno poboljšati našu trgovinsku sliku – rekao je načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…