Podrška investitorima i ravnomjeran razvoj mjesnih zajednica

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.11.2016. 15:21

Novi načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan /PDP/ ističe da će prioritet u njegovom radu biti podrška domaćim i stranim investitorima koji dolaze u ovu lokalnu zajednicu sa namjerom da otvaraju i proširuju proizvodne pogone, ali i ravnomjerno ulaganje u mjesne zajednice.

Opština Kotor Varoš se može pohvaliti privrednim razvojem i povoljnim poslovnim okruženjem, a namjera novog opštinskog rukovodstva je da taj trend nastavi i dodatno pojednostavi procedure dobijanja dozvola. 

"Kao što smo nedavno dodijelili Fabrici obuće `Sportek` 15 dunuma zemljišta po prihvatljivoj cijeni kako bi izgradili pogon za 500 radnika, tako ćemo pomoći svakom ko bude zainteresovan da investira kroz povoljnu dodjelu zamljišta, ubrzavanje procedura kod dobijanja građevinskih i urbanističkih dozvola", rekao je Sakan za Srnu i dodao će njegova vrata biti otvorena svim građanima bez obzira na njihovo političko opredijeljenje. 

Prema njegovim riječima, ravnomjerno će se ulagati u mjesne zajednice, a fokus će biti stavljen na asfaltiranje puteva i rješavanje komunalnih problema. 

"Ako te poslove rasporedimo ravnomjerno, svaka mjesna zajednica dobiće ponešto i u četvorogodišnjem mandatu možemo mnogo toga da uradimo. U toku su radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži i kad budu završeni doći ćemo u poziciju da na jednom mjestu ispuštamo otpadne vode", naglasio je Sakan. 

U planu novog opštinskog rukovodstva je i uređenje ulica, uklanjanje i sanacija starih objekata i veća briga o čistoći grada. 

Sakan dodaje da će u predstojećem četvorogodišnjem mandatu jedan od prioriteta biti izrada projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za novu zgradu administrativne službe opštine. 

Budžet opštine je trenutno opterećen otplatom kredita i izdvajanjima za zaposlene u Administrativnoj službi, kao i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština. 

"Iz prošlogodišnjeg budžeta koji je iznosio sedam miliona KM za kapitalne investicije je izdvojeno 325.000 KM. U periodu od 2004. do 2008. godine kada je budžet iznosio nešto više od četiri miliona KM za kapitalne investicije je ostajalo 900.000 KM i zato je neophodno smanjati troškove kako bi više novca ostalo za investiranje", kaže Sakan. 

Osim opštinskog budžeta novi načelnik računa i na finansijsku podršku Vlade Republike Srpske i zajedničkih institucija BiH. 

Sakan kaže da PDP u kotorvaroškoj Skupštini, u koaliciji sa još nekoliko stranaka, trenutno ima prostu skupštinsku većinu, ali da predstoje razgovori sa određenim političkim subjektima o stvaranju komotne većine, kako bi se stvorili dobri uslovi za kvalitetno odlučivanje o svim pitanjima važnim za stanovnike ove lokalne zajednice.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…