Podrška razvojnim planovima fabrike obuće ´Sportek´

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.09.2016. 08:08

Za Vladu Republike Srpske značajno je da ima proizvođače poput ´Sporteka´, fabrike obuće u Kotor Varošu koja će do kraja godine imati 2.000 zaposlenih, pa će snažno podržati njihove razvojne planove, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Đokić je, tokom posjete Fabrici "Sportek", naglasio da se u ovoj firmi na impresivan način odvija proces proizvodnje - osim obućarske industrije, postepeno se razvijaju hemijska i mašinska industrija, a kompletna proizvodnja je izvozno orijentisana. 

"Rad za najbolja svjetska tržišta zahtijeva izuzetan tehnološki nivo, što se ovdje može i vidjeti. Raduje me da će u narednoj godini proširiti pogone na novih 6.000 metara kvadratnih, što će obezbijediti zapošljavanje dodatnih 600 radnika", istakao je Đokić. 

Vlada Republike Srpske će za tu namjenu omogućiti korišćenje podsticajnih mjera koje ima u svom akcionom planu, jer ova fabrika znatno doprinosi industrijskom rastu Republike Srpske. 

"Punih 20 godina vlasnici ove fabrike redovno izmiruju obaveze prema radnicima i državi, a imaju značajan udio u rastu proizvodnje u proteklih sedam mjeseci koji iznosi 5,8 odsto, što pokazuje da industrijski život Republike Srpske ima dinamiku rasta i razvoja", dodao je Đokić. 

U "Sporetku" očekuju podršku Vlade Republike Srpske u narednom periodu kada planiraju da grade solarnu elektranu na vlastitom prostoru. 

"Mi radimo za multinacionalne kompanije i taj rad zahtijeva poštivanje određenih standarda. Trenutno imamo 1.827 zaposlenih, a iduće sedmice primamo novih 110 radnika, i tu nećemo stati, jer naši razvojni planovi su da u opštini Kotor Varoš konstantno proširujemo proizvodne pogone", istakao je direktor preduzeća "Sportek" Miroslav Petrešin. 

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je tokom današnjeg boravka u Kotor Varošu posjetio i fabriku obuće "Dermal" i fabriku mašinskih proizvoda "Sim tehnik". 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…