Pojačana kontrola saobraćaja u Čelincu sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.01.2017. 10:59

Službenici Policijske stanice Čelinac do 28. februara preduzimaće pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na korišćenju bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu. Pojačanu kontrolu saobraćaja čelinačka policija vršiće u okviru akcije koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom "Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu".

Službenici Policijske stanice Čelinac su tokom prošle godine zbog nekorišćenja pojasa u vozilu izdali ukupno 4.458 prekršajnih naloga. 

Propisana kazna za nekorišćenje pojasa za vozače, suvozače i putnike u vozilu iznosi 30 KM, dok se vozaču za vožnju djece u vozilima bez sjedalica izriče kazna od 40 KM. 

Iz policije navode da je bezbjednosni pojas jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima koji u znatnoj mjeri utiče na smanjenje broja i težinu zadobijenih povreda vozača i putnika. 

U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina isključivo u sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću pojasa u tri tačke vezivanja. 

Djeca od pet do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koja omogućava upotrebu bezbjednosnog pojasa. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…