Pokajnici do detalja opisali pljačku, advokat specijalaca tvrdi da su dokazi nezakoniti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 28.09.2016. 09:24

Suđenje trojici suspendovanih pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihovom saučesniku, optuženima za oružanu pljačku 617.000 KM u septembru 2015. godine, nastavljeno je u Okružnom sudu u Banjaluci.

Kao vođa zločinačke organizacije i mozak pljačke optužnicom je označen suspendovani specijalac Vladan Malić iz Banjaluke. Za pljačku su optužene i njegove kolege Aleksandar Popović iz Kotor Varoša i Goran Paraš iz Banjaluke, te Oleg Banda iz Banjaluke, koji je vlasnik jedne banjalučke auto-kuće. Kao njihovi saučesnici označeni su i bivši specijalci Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, te radnik „Sektor sekjuritija“ Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša. Njih trojica su priznali krivicu i pristali da svjedoče protiv optužene četvorke, a danas su potvrdili iskaze date u istrazi i navode u optužnici.

Kuzmić, koji je radio na poslovima obezbjeđenja banke iz koje je krenuo konvoj sa novcem, rekao je da je novac dobijen podjelom plijena iz pljačke, ukrupnjavao na radnom mjestu u banci čije su pare otete.

– U julu prošle godine Popović me je pitao da li znam kada i kuda idu veće pošiljke s novcem. Obećao mi  je 100.000 maraka ako sve prođe dobro. Rekao sam da ne znam ništa, osim da novac ide ka granici. Nakon nekog vremena prebačen sam da radim u banjalučku Unikredit banku i saznao da transport novca prema Hrvatskoj iz banke ide utorkom i petkom. To sam rekao Popoviću. Kasnije sam ga obavijestio da u transportu novca idu tri vozila sa osam ljudi i da su pare u drugom vozilu – ispričao je Kuzmić.

Prema njegovim riječima, Popović mu je rekao da mu javi kada novac krene, a da će zazvrat dobiti 100.000 maraka.

– Pristao sam, a Popović mi je dan pred pljačku dao telefon s ceduljicom na kome je bio broj na koji ću dojaviti da novac kreće. Dogovorena poruka bila je “Ljubavi krenula sam”. Na dan pljačke vidio tri blindirana vozila ispred banke. Odmah sam znao da je to transport novca pa sam i poslao dogovorenu poruku – rekao je Kuzmić.

Ispričao je da se nakon pljačke nekoliko dana kasnije sastao s Popovićem, koji mu je rekao da ne može dati 100.000 KM, ali će dobiti 30.000 evra.

– Novac mi je na drugom sastanku predao u banjalučkom naselju Rebrovac. Novac je bio u apoenima od po pet, deset, 20 i 50 evra pa sam ga ukrupnjivao u novčanice od po 100 evra u banci gdje sam radio i na drugim mjestima – kazao je Kuzmić, koji je u sporazumu sa tužilaštvom o prinanju krivice pristao da mu bude izrečena kazna od tri godine zatvora.

Inđić je u sudnici kazaop da je cijelu pljačku i plan osmislio Malić, a da su sve detalje dogovorili u Bandinoj garaži u Banjaluci.

– Paraš, koji mi je bio cimer, pitao me da li bih učestovao u jednom poslu gdje će biti puno novca. Kasnije smo Popović, Malić i ja otišli kod Bande. Tu je Malić iznio plan pljačke i kazao da će biti milion do dva. Dogovoreno je da Banda vozi “audi a6”, a da s njim naprijed sjedi Malić.  Popović, Paraš i ja smo bili otpozadi. Malić je odredio šta će ko da radi tokom pljačke. Dogovoreno je da se ne puca. Moj zadatak je bilo treće vozilo u koloni. Popović je trebao da napadne prvo, a Paraš i Malićdrugo vozilo, ono s novcem – ispričao je Inđić i dodao da su garderobu za pljačku, automatske puške i zolju, koju je imao Banda, nabavili kasnije.

Inđić je rekao da su na dan pljačke otišli po “audi A6” koji je već bio pripremljen s oružjem u Janjuzovoj garaži u Kozarskoj Dubici.

– Kod Janjuza smo prenoćili i ujutro krenuli oko četiri sata. Otišli smo blizu autoputa Banjaluka-Gradiška i čekali dok ne dobijemo informaciju da su vozila “Sektor sekjuritija” krenula. Kada su  vozila naišla pustili smo ih i pratili. Desilo se nepredviđeno da je pukla guma na srednjem blindranom vozilu, pa je Malić odlučio da napdnemo iako smo to planirali na drugom mjestu. U jednom momentu sam začuo pucnje, ali nisam vidio ko puca – rekao je Inđić, navodeći da je novac podijeljen na dva dijela i da je dogovoreno da ga sakriju i dijele kasnije.

Janjuz je ispričao da je garažu dao kako bi pomogao, tvrdeći da nije znao da planiraju pljačku.

– Paraš me kasnije zvao i zamolio da u garaži sačuvam auto, da će me počastiti i pristao sam. Zeleni “audi a6” preuzeo sam od Malića između Prijedora i Dubice i odvezao kući. Kasnije su došli Banda i Paraš i stavili folije na stakla. Nisam pitao ništa – rekao je Janjuz i dodao da je posumnjao tek kad su jedno veče Malić, Paraš i Popović donijeli stvari u auto među kojima je vidio pušku.

Janjuz je rekao da mu je nekoliko dana poslije pljačke Paraš dao 5.000 evra i da je znao da je to za uslugu koju im je učinio.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine, a pronađeno je samo 12.000 evra od otetih 617.000 KM.

Advokat četvorice optuženih Jasminka Jovišević prigovorila je iskazima svjedoka pokajnika objasnivši da se radi o nezakonitim dokazima.

– Svi pokajnici su saslušani pod pritiskom krivičnog gonjenja i onako kako je to željelo tužilaštvo. Niko od njih nije optužen niti je dobio imunitet. Sad su saslušani kao osumnjičeni u svojstvu svjedoka. Nisu ni upozoreni da moraju da govore istinu – navodila je primjedbe Joviševićeva.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…