Pokazna vježba orezivanja voća okupila 30 voćara

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.02.2017. 15:18

Oko tridesetak kotorvaroških voćara prisustvovalo je pokaznoj vježbi orezivanja voća u jedinom voćnjaku zaštićenog protivgradnom mrežom na području opštine.

Edukacija ove vrste je prva u tekućoj godini, a pokaznu vježbu je obavio Milovan Ćućić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

On je istakao da orezivanje voća značajno utiče na prinose ukoliko je obavljeno po propisima. „Orezivanje voća omogućava da se uklone uveli, oboljeli i oštećeni dijelovi biljke, da se napravi balans između prodiranja i zaklanjanja svjetlosti, jer kroz dosta gustog lišća sunce ne može da prodre u krošnju i plodovi ne mogu da sazre“, rekao je Ćućić.

Predsjednica Udruženja proizvođača voća Silvana Stojanović je najavila nove edukacije za kotorvaroške voćare u vrijeme zaštite voćnih zasada, jer je ostvarena saradnja sa Ministarsvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„Agronomi resornog ministarstva će držati edukacije kako bi rod bio što bolji“, istakla je Stojanovićeva. Udruženje proizvođača voća iz Kotor Varoša je osnovano 2009. godine i trenutno broji 40 članova, koji na području opštine imaju zasade na više od 300 dunuma zemlje.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…