Poribljavanje pastrmkom Vrbanje i Demićke

Autor: Slaven Šubara / Datum: 11.10.2016. 17:29

Sportsko-ribolovno društvo ”Golubić” u subotu organizuje poribljavanje rijeke Vrbanje na području Šipraga. Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva ”Golubić” Petko Krčić kaže da su organizovali više akcija čišćenja korita i obala Vrbanje i njenih pritoka na lokalitetima u Šipragama, Grabovici, Obodniku i Maslovarama. Akciju su podržala i druga udruženja koja su se priključila sa svojim članstvom i pomogla u čišćenju.

– Sada kada su riječna korita poprilično uređena trudimo se da pronađemo donatore koji će pomoći da obogatimo riblji fond u našim prelijepim rijekama. Kroz domaćinski način poslovanja udruženja uvijek se može izdvojiti određeni iznos novca kako bi obavili poribljavanje. Ovaj put su naši prijatelji iz društva koje okuplja Šipražane iz Travnika i lovačka grupa “Stopan” koja gravitira na terenu Šipraga donirali određenu sumu novca kojim ćemo kupiti oko 60 kilograma mlađi potočne pastrmke. To će biti dovoljno za poribljavanje dijela toka Vrbanje kroz Šiprage i dijela toka rijeke Demićke – rekao je Krčić.

On je kazao da paralelno sa poribljavanjem i obogađivanjem ribljeg fonda, rijeke treba zaštititi od krivolova.

– Samo na taj način možemo postići da pastrmka, koja je krasila Vrbanju u njenom gornjem toku, opet bude ponos našeg kraja – rekao je Krčić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…