Povećanje poljoprivredne proizvodnje u Vaganima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 01.03.2017. 09:08

Mještani sela Vagani, Zaselje, Boljanići i Varjače planiraju da se okrenu podizanju malinjaka i povećanju stočnog fonda, a uprava Eko-etno sela “Žuta bukva” pokrenula je inicijativu otkupa mlijeka u Vaganima. Pored inicijative otkupa mlijeka pokrenuta i pakovanja mliječnih i poljoprivrednih proizvoda radiće se i na programu kooperantske proizvodnje.

Inicijativa je predstavljena mještanima, koji su upoznati i sa kreditnom linijom za poljoprivredu “Partner” fondacije, koja je na ovom prostoru već podržala podizanje zasada maline na oko 30 dunuma. Mještani su upoznati i sa organizovanjem poljoprivrednih domaćinstava kako bi ostvarili pravo na podsticaje koje isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.
Iznesena je procjena da sa tri do pet grla muznih krava, dva dunuma pod malinom i deset dunuma pod ostalim usjevima može da obezbjedi godišnji prihod domaćinstvu i do 20.000 KM i zaposlenje njegova tri ili četiri člana.

„Očekujemo da nas u realizaciji ovih planova podrži i opština Kotor Varoš. Podrška nam je potrebna za kupovinu mašina za pakovanje i mini proizvodnju mliječnih proizvoda i građevinskog materijala kako bi u prostorijama za te potrebe obezbijedili uslove za rad. 

Vrijednost investicije je 30.000 KM, a nadamo se da bi opština mogla izdvojiti polovinu te sume kako bi podstakla poljoprivrednu proizvodnju i razvoj ruralnih područja“, rekao je direktor Eko-etno sela “Žuta bukva” Ranko Gavrilović i dodao da očekuju i asfaltiranje tri kilometra puta Vagani – crkva Svetog Gavrila – Eko-etno selo “Žuta bukva” – spomenik prirode “Žuta bukva”

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…