Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Dječiji vrtić „Larisa Šugić“ Kotor Varoš, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske

Autor: Slaven Šubara / Datum: 29.10.2016. 10:36

Dvije stotine i dvanaesta sjednica Ustavnog suda Republike Srpske održana je u Banjaluci 26. oktobra 2016. godine. Na sjednici je u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, Ustavni sud odlučivao o saglasnosti zakona i drugih opštih pravnih akata sa Ustavom i zakonima Republike Srpske.

Tako je Ustavni sud u predmetu broj U-53/15 utvrdio da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Javnoj ustanovi Dječiji vrtić „Larisa Šugić“ Kotor Varoš, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o sistemu javnih službi.

Neustavnost i nezakonitost osporenog akta očituje se u tome, kako je ocijenio Ustavni sud, što je osporeni Pravilnik donesen bez valјane, zakonom propisane saglasnosti načelnika Opštine Kotor Varoš, odnosno suprotno relevantnim odredbama navedenih zakona, čime je, ujedno, došlo i do povrede ustavnog načela zakonitosti iz člana 108. stav 2. Ustava prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…