Pravna pobjeda OŠ ”Sveti Sava” i Ministarstva prosvjete i kulture RS

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.11.2016. 00:08

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju OŠ ”Sveti Sava” u Vrbanjcima kod Kotor Varoša, izgubili su sudski spor protiv OŠ “Sveti Sava” i Ministarstva prosvjete i kulture RS, potvrdila je za KVorum.net direktorica ove škole Slađana Šubara.

Okružni sud u Banjaluci odbacio je kao neosnovanu, žalbu roditelja na presudu Osnovnog suda u Kotor Varošu. Presudom je potvrđeno da u toj školi nije bilo  sprječavanja zapošljavanja bošnjačkog kadra, ugrožavanja ravnopravnosti i prava u oblasti obrazovanja.

“Konačno je pomenuto i to da tužioci u toku parnice nisu uspjeli da navedu po čemu bi djeca bošnjačke nacionalnosti bila diskriminisana u odnosnu na djecu srpske nacionalnosti koja izučavaju nastavu u FBiH kada je obaveza oba entiteta da poštuju okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH”, rekla je Slađana Šubara, direktor OŠ “Sveti Sava” Kotor Varoš.

Interesi djece bili su nam na prvom mjestu, što je na kraju i sud utvrdio, poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

“Ovo je potvrda da Ministarstvo prosjvete i kulture donosi dobre odluke. Mi radimo u skladu sa zakonom  o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i radimo u interesu naše djece po svim međunarodnim konvencijama, poštujemo veoma visoke standarde. Ovo je još jedna potvrda odluke Ustavnog suda BiH, koji je takođe utvrdio da Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, potpuno ima jednak pristup za svu djecu i koji nije diskriminatoran, ni po jednom osnovu”, izjavila je Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…