Predavanje za pčelare održano u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.03.2016. 19:36

Novootvorena poljoprivredna apoteka „Agro Jurić“ je organizovala predavanje za oko sto pčelara sa područja opština Kotor Varoš, Kneževo i Čelinac. Docent dr.Goran Mirjanić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci govorio je o ishrani pčela, proljetnim radovima u pčelinjaku i suzbijanju oboljenja pčelinjih društava.

-Sve dileme u pčelarenju kojim se bavim 20 godina treba razbiti. Potrebno je mijenjati odnos prema pčelama i preduzimati pravovremeno aktivnosti u pčelinjaku i ne dozvoliti da pčele umiru od gladi. U uslovima temperaturnih promjena ovih dana pčele utopljavati i obezbijediti da pčelinja društva imaju minimalno osam kilograma hrane – istakao je Mirjanić.

Pčelar Vojo Tešić iz Kneževa je istakao da je predavanje veoma korisno i interesovao se na koji način unaprijediti pčelarstvo u brdsko planinskim područjima. Milenko Đukić se zahvalio uime kotorvaroških pčelara na korisnom predavanju i pitao gdje se mogu nabaviti kvalitetne matice.

Milorad Dokić iz Čelinca je predložio da se pripremi Kalendar radova u pčelinjaku. Predstavnica holandske Agencije „PUM“ Vesna Luburić je saopštila da su holandske kompanije zainteresovane za otkup pčelinjih proizvoda. Vlasnik poljoprivredne apoteke Boriša Jurić je upoznao pčelare sa pčelarskim programom i olakšicama prilikom kupovine.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…