Predstavljen izgled glasačkog listića za referendum o Danu Republike

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.08.2016. 22:24

Komisija za sprovođenje referenduma usvojila je na prvoj sjednici izgled glasačkog listića na kojem će se građani 25. septembra izjasniti o Danu Republike.

Komisija je usvojila i prijedlog troškova za sprovođenje referenduma koji je upućen Vladi Srpske, prema kojem bi referendum koštao 1.425.000 KM. Poslat je zahtjev CIK BiH za dostavljanje glasačkih spiskova koji je CIK po zakonu dužan da dostavi, a upućen je i zahtjev Brčko distriktu za potpisivanje sporazuma o sprovđenju referenduma. Usvojeno i rješenje ukoliko Distrikt odbije sporazum.

Izjašnjavanje u inostranstvu biće organizovano u predstavništvima Republike Srpske, jer bi u ambasadama BiH sigurno bilo opstrukcija, smatraju u Komisiji. S obzirom na to, da se pitanje odnosi na dan Republike Srpske, a ne na odluku Ustavnog suda BiH i da je zakon o referendumu donijela Narodna skupština Republike Srpske koja je priznata Dejtonskim sporazumom, ne postoji pravni osnov da neko zabrani referendum.

Preostalo je još da se formiraju opštinske komisije i odbori, a ukupno će biti angažovano oko 15.000 ljudi. Naredna  sjednica Komisije biće održana za sedam dana. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…