Pregledano oko stotinjak budućih prvačića u kotorvaroškom Domu zdravlja

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.04.2016. 12:04

Specijalista pedijatrije u kotorvaroškom domu zdravlja "Sveti Pantelejmon" dr Milorad Kuzmić istakao je da je do sada pregledano oko 100 mališana, a sistematski pregledi su u toku.

"Problemi nisu veliki, ali ih ima i evidentni su. Najčešći zdravstveni problemi koje smo uočili su ravna stopala, iako to u periodu do tri godine i nije nekakav parametar jer je to još dečiji razvoj koji ne zahteva neko posebno praćenje, a posle tri godine već u tom predškolskom uzrastu mi kontrolišemo i reagujemo fizikalnom terapijom i drugim merama koje to popravljaju. Veći je problem deci posle 6 godine jer gube pedijatrijski nadzor po našim pravilima fonda i zdravstvene zaštite, onda su oni upućeni na porodične lekare kojima specijalnost nije pedijatrija, a pedijatrijski su pacijenti do 15 godine. U tom delu od 6-15 godine kad je ubrzan psiho-fizički razvoj i pubertet, to čak i pedijatri ispuste tako da tu može da dođe do problema"- rekao je dr Kuzmić.

U domovima zdravlja kažu da gužve nema jer su unaprijed napravili raspored, te da će sistematski pregledi trajati do kraja aprila. Roditelji treba da dostave u domove zdravlja zdravstveni karton djeteta, potvrdu o pregledu stomatologa i obavljenim vakcinama. Sistematski pregled budućih đaka obuhvata fizički pregled, potom procjenu psihofizičke zrelosti, a po potrebi se obavi i konsultativni pregled defektologa, logopeda, psihologa, fizijatra, endokrinologa ili nutricioniste – rekli su nam u kotorvaroškom Domu zdravlja.

Loši zubi, ravni tabani, ali i problemi sa izgovaranjem pojedinih suglasnika, najčešći su problemi koji muče mališane u RS, tvrde ljekari koji ovih dana obavljaju sistematske preglede budućih prvačića. Česti problemi predškolske djece su otežano izgovaranje slova R, Č, Ć, Š i Lj, zatim otežano ostvarivanje komunikacije sa ostalom djecom. Pedijatar takođe savjetuje da roditelji bar dva puta godišnje dovode djecu na preglede i pedijatrijske kontrole do polaska u školu.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…