Preminuo Željko Kopanja, vlasnik ”Nezavisnih novina” i ”Glasa Srpske”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.08.2016. 18:58

Redakcije ”Nezavisnih novina” i ”Glasa Srpske” saopštile su da je Željko Kopanja, direktor i vlasnik ”Nezavisnih novina” i ”Glasa Srpske”, preminuo danas 8. avgusta 2016. godine od posljedica srčanog udara. Kopanja je preminuo u Banjaluci, u 62. godini. Rođen je u Kotor Varošu 21. oktobra 1954. godine. Završio je ekonomiju, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom ”Glasu”, današnjem ”Glasu Srpske”.

U trenutku srčanog udara Kopanja je boravio u Kneževu, odakle je helikopterom prebačen u KC Banjaluka, gdje mu nisu uspjeli spasiti život.

Za vrijeme rata radio je kao novinar beogradskog sedmičnika "Telegraf".

Po završetku rata u BiH osniva sedmičnik i dnevni list "Nezavisne novine", koje su većinski vlasnik "Glasa Srpske", i sklopu kojih rade i radio-stanice Nes radio i Castra Nes.

'Nezavisne' su tokom 1999. godine pisale o ratnim zločinima u BiH, a zbog njih je Kopanja počeo dobijati prijetnje smrću. Nekoliko mjeseci kasnije pod njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava. Ljekari su mu uspjeli spasiti život, ali ne i noge koje su amputirane. Izvršioci naručenog atentata ni danas nisu otkriveni.

Željko Kopanja je dobitnik nagrade Komisije za zaštitu novinara iz New Yorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije, ali i mnogih drugih.

Vrijeme i mjesto sahrane Željka Kopanje biće naknadno saopšteni.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…