Projekat za pomoć povratnicima i raseljenim licima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.03.2017. 13:38

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan razgovarao je danas sa predstavnicima UNHCR-a i austrijske organizacije "Hilfsverk" /Hilfswerk/ o projektu za pomoć povratnicima i raseljenim licima za koji je UNHCR odobrio 2,5 miliona KM.

Projekat "Pomoć povratnicima i raseljenim licima u šest odabranih opština/gradova kroz blisku saradnju sa lokalnim vlastima", sastoji se od implementacije nove metodologije za izbor i pomoć naugrožnijim osobama iz dvije grupe, a to su raseljena lica i povratnici u opštinu Kotor Varoš. 

Sakan je istakao važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu. 

"Drago mi je da UNHCR implementira projekte koji se fokusiraju na ekonomsku održivost. Naš cilj je da budemo najuspješnija opština među ovih šest odabranih, te da otvorimo vrata za neke buduće projekte kojim ćemo podsticati razvoj ruralnih sredina. Ostaje nam da odaberemo porodice i implementiramo ovaj projekat", dodao je Sakan. 

Program-menadžer organizacije "Hilfsverk" Azema Avdušinović rekla je da je cilj projekta da se ekonomski osnaže ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica, te stvore preduslovi za njihov lakši povratak i opstanak. 

"Porodice će biti podržane zavisno od njihove radne sposobnosti, njihovih resursa koje posjeduju i kompletna situacija svakog korisnika će biti razmatrana da bi im se pružila što adekvatnija pomoć", istakla je Avdušinovićeva. 

Ona je naglasila da ovaj projekat, koji će trajati 12 mjeseci, nema nacionalni predznak. 

"Korisnici treba da imaju status raseljene osobe ili povratnika, da je njihov socijalni status težak, da su nezaposleni, materijalno lošeg stanja, a pomoć će im biti pružena u skladu sa njihovim radnim sposobnostima", rekla je Avdušinovićeva. 

Osim Kotor Varoša, projekat će se sprovoditi i u Lukavcu, Čapljini, Doboju, Novom Gradu i Bihaću. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…