Proljeće uglavnom suvo i toplo

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.03.2016. 11:58

Proljeće u Republici Srpskoj biće veoma toplo, promjenljivo i uglavnom suvo, ali će u kraćem u periodu biti i obilnije kiše, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorolog Milica Đorđević kaže da i prognoze meteorologa u svijetu ukazuju na to da će ovo biti jedno od toplijih proljeća, te navodi da je evidentan trend porasta temperature, pa se može očekivati da svako naredno bude toplije.

- Temperatura je već u februaru bila jako visoka, a mart je oko prosjeka, odnosno malo topliji. Ova godina kao da se pomjerila za jedan mjesec, pa nam je februar izgledao kao mart - rekla je Đorđevićeva.

Prema njenim riječima, i maksimum padavina, koji je na ovom području bio uobičajen za kasno proljeće, odnosno jun, pomjerio se za maj.

- To je definitivno posljedica globalnog zagrijevanja i porasta temperature. Mnogo zavisimo od Sredozemlja koje posljednjih godina ima nevjerovatno visoku temperaturu. Zime su blage i nema prilike da se more ohladi, a kada počinje proljeće ono se dodatno brzo zagrijava i dosta je vlage. Zato imamo sve češće te ekstreme - jake padavine koje se javljaju u jednom danu - objasnila je Đorđevićeva.

Ona je navela da je proljeće promjenljivo godišnje doba u kojem je prosjek 12 do 15 kišnih dana po mjesecu.

- Proljeće sa najvećom količinom padavina u Srpskoj bilo je 2014. godine kada su oboreni rekordi i ponegdje je u periodu april-maj palo 50 odsto od ukupne godišnje količine padavina. Najsušnije proljeće bilo je 2011. godine - podsjetila je Đorđevićeva.

Iako je prvi dan proljeća u Republici Srpskoj sunčan i topao, Đorđevićeva već od sutra najavljuje padavine koje će se premještati od zapada ka ostalim krajevima.

Obilnije padavine očekuju se od utorka i srijede, 22. i 23. marta, kada će u region stići hladniji vazduh zbog kojeg će biti snijega na planinama i susnježice u nižim predjelima.

- Početkom proljeća uobičajena je pojava snijega i u nižim predjelima, ne samo na planinama. U martu 2005. godine bilo je 40 centimetara snježnog pokrivača, a u aprilu 1997. godine oko 15 centimetara. Ipak, snijeg se u martu i aprilu znatno kraće zadržava - navela je Đorđevićeva.

Prestanak padavina očekuje se u četvrtak, 24. marta, ali će biti prohladno i tmurno.

Povoljniji period dolazi u petak, 25. marta, te bi sunce i porast temperature trebalo da obilježi kraj marta i početak aprila.

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas je počelo proljeće. 

Proljeće je stiglo u 5.30 časova. Prvi dan proljeća trajaće 12 časova i 10 minuta. Sunce je izašlo u 5.54, a zaći će u 18.04 časova, rečeno je iz Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka. Istovremeno, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Zanimljivo je da je ove godine proljeće počelo najranije još od 1896. godine, zato što se tropska i kalendarska godina razlikuju.

“Tropska godina traje 365 dana i šest časova, dok kalendarska traje 365, a prestupna 366 dana, te će svake naredne prestupne godine proljeće dolaziti ranije”, rekao je Srni član Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka Nemanja Rakić.

Prema njegovim riječima, najraniji početak proljeća biće 2096. godine, te će 19. marta nastupiti u 15.03 časova.

Ove godine proljeće će trajati do 21. juna, kada 34 minuta poslije ponoći, prema ljetnom računanju vremena, počinje ljeto.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…