Psa vezali žicom, uginuo u najvećim mukama

Autor: Slaven Šubara / Datum: 30.08.2016. 11:17

Mještani Kotor Varoša i ljubitelji životinja zgroženi su najnovijim slučajem zlostavljanja životinja u ovom mjestu, a nadležne pozivaju da se što prije uključe u ovu problematiku.

Naime, društvenim mrežama kruže fotografije i snimci do smrti izmučene i izmorene ženke psa Priti (eng. Pretty), koja je i pored ogromnog truda aktivista i veterinara uginula. Nju je 25. avgusta u dvorištu porodice Vunić u Kotor Varošu pronašla i oduzela Dalila Beganović, djevojka koja se bavi udomljavanjem pasa, a stanje kuje bilo je toliko loše da joj spasa nije bilo.

Kako nam je ispričala, pas je bio vezan žicom oko vrata, od koje joj se stvorila velika rana, a nesrećna životinja bila je vidno neuhranjena. "Obdukcija je pokazala kako su rane stare oko 20 dana bile duboke oko deset centimetara i pune larvi. Mišići su bili u fazi truljenja, a uginula je usljed prekida vratne vene. Veterinari su bili zgroženi", kazala je Beganovićeva.

Gori slučaj, kako nam je ispričala, u svom trogodišnjem radu nije vidjela. Ona slučaj nije prijavila policiji jer je izgubila povjerenje, a sumnja da bi išta uradili. Ipak, kako je poručila, jedno udruženje za zaštitu životinja iz Sarajeva je ponudilo pomoć kako bi vlasnici bili krivično gonjeni.

"Ne želim i više ne mogu da gledam šta se radi psima u Kotor Varošu. Počevši od dojave da će lutalice biti ubijane u narednom periodu. Iako ti psi nisu agresivni i nikome ne smetaju, oni će biti ubijeni na najgori način. Zgrožena sam i tužna što nemamo nikog zaduženog za pravdu tih životinja", zaključuje ona.

S porodicom kod koje je uginuli pas bio vezan juče nismo uspjeli stupiti u kontakt. Ovo je još jedan u nizu slučajeva koji se u Kotor Varošu desio u proteklih nekoliko godina, a gdje su životinje bile izložene najvećim mukama.

Krajem 2013. godine nepoznate osobe otrovale su u improvizovanom azilu u naselju Bilice 12 štenadi, a ono što je šokiralo javnost je da je jedno štene živo oderano. Azil je osnovala grupa aktivista kojoj je cilj bio sklanjanje životinja sa ulica.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…