Referendum u Kotor Varošu – Sve spremno, podrška varira od stranke do stranke

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.09.2016. 14:20

Čelnici najjačih političkih partija u Kotor Varošu pozvali su sugrađane da sutra izađu na referendum ističući da je Dan Republike jedno od najvažnijih pitanja o kojem se treba izjasniti narod.

Intenzitet zalaganja za referendum, varira od stranke do stranke.
Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Goran Kušljić pozvao je sugrađane da u nedjelju izađu na glasačka mjesta i doprinesu očuvanju najsvetijeg datuma u istoriji RS – 9. januara.
– Posebno pozivam predsjednike opštinskih odbora i kandidate za načelnika opštine svih političkih partija da se pridruže mom apelu i pozovu svoje članove i simpatizere da izađu na referendum i budu dio bitke za Dan Republike – 9. januar – istakao je Kušljić.

On je podsjetio da su poslanici svih srpskih političkih partija u Narodnoj skupštini RS glasali za odluku o raspisivanju referenduma.
– Referendum nije ničiji privatni hir i stranački projekat. Referendum je oruđe kojim branimo RS i naša osnovna demokratska prava i slobode. Zato je važno da političke razmirice i jurišanje na glasove pred lokalne izbore do ponedjeljka ostavimo po strani i svi zajedno damo doprinos očuvanju Dana Republike – 9. januara je – rekao je Kušljić i dodao da se radi o krupnom pitanju, koje ima istorijsku težinu i jednako veliki značaj za budućnost RS.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Nedeljko Glamočak je pozvao sugrađane i članove i simpatizere stranke da izađu na referendum.
– S obzirom na značaj Dana Republike i da se faktički radi o identitetu RS, referendum se mora shvatiti ozbiljno. Referendum je značajan i kao institut i kao građansko pravo. Zato treba izaći na referendum da bi branili čast RS – rekao je Glamočak.

On, međutim, ističe da je referendum dobrim dijelom zloupotrebljen za kampanju za lokalne izbore.

– Priča o referendumu je stavljena i u cilj izborne kampanje da bi se što više govorilo o referendumu, a ne životnim problemima građana. Čim je referendum zakazan sedam dana prije izbora nama je bilo jasno da je namjera SNSD-a da to koriste u izbornoj kampanji. To se potvrdilo kada su na svoje bilborde istakli poziv na referendum. Zato 2. oktobra na izborima treba kazniti one koji se igraju sa Danom RS i građanima radi svoje izborne kampanje – ističe Glamočak, koji je i član Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Miodrag Petrović apelovao je na građane da izađu na referendum.
– Odluku o referendumu donijela je Narodna skupština RS i podržale su je sve srpske stranke među kojima je bio i PDP. Ostajemo pri toj odluci i zato treba izaći na referendum jer je Dan Republike jedno od najvažnijih pitanja o kojima treba da se izjasnimo – rekao je Petrović.

Predsjednik Opštinskog odbora Izvorne SDS Nedeljko Đekanović istakao je za MKV da je stav te stranke od samog početka bio da referendum mora biti održan
– RS moramo očuvati, Dan Republike je neizbrisiv i nezamjenjiv. Dan Republike – 9. januar je trajna kategorija i garancija postojanja RS i niko ga ne može izbrisati. Izlazak na referendum je obaveza za sve, pa i za one koji se zbog fotelja u Sarajevu kolebaju u svojim stavovima. Zato 25. septembra dajmo podršku Danu Republike, pokažimo zajedništvo i nacionalno jedinstvo, jer o ovakvim pitanjima ne smije biti podjela – poručio je Đekanović.

Prvi čovjek SP-a Predrag Tešić objavio je na fejsbuku da će obaviti svoju građansku dužnost, ali da njegov posao nije da se bavi krupnim političkim pitanjima.
– Ja sam kandidat za načelnika opštine, a kada budem izabran na tu poziciju baviću se svim pitanijima koja su u mojoj nadležnosti da promijenimo stvari na lokalnom nivou za dobrobit svih građana. Krupnim državnim stvarima ne želim da se bavim jer imaju političari koji su na tom nivou dobili povjerenje građana i za to su debelo plaćeni – rekao je Tešić.

Čelnici DNS-a nisu odgovrili na pitanje da se izjasne o referedumu.

MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…