Republika Srpska danas slavi 25. rođendan

Autor: Slaven Šubara / Datum: 09.01.2017. 15:27

- Republika Srpska danas slavi 25. rođendan. Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova  Republike Srpske pozvalo je sve građane Srpske da Dan Republike danas proslave u miru i dostojanstveno.

Povodom proslave 9. januara, Dana Republike, MUP preduzima pojačane mjere bezbjednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

Iz MUP-a savjetuju građanima koji budu željeli da prate današnji svečani defile u Banjaluci da poštuju naredbe policajaca i da ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete jer će im biti oduzeti.

“Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi ne nose ruksake i torbe, te da uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, saopšteno je iz MUP-a.

Na području grada Banjaluka od jutros u 7.00 časova pa sutra do 4.00 časa biće zabranjen saobraćaj za teretna vozila nosivosti veće od 3,5 tone.

Zabrana se ne odnosi na ulice na magistralnom putu m četiri – Bulevar Stepe Stepanovića, Bulevar vojvode Petra Bojovića, Bulevar srpske vojske, Knjaza Miloša, Branka Popovića /istočni tranzit/ i magistralnom putu m-16 – Manjačkih ustanika, Omladinska i Krajiških brigada /zapadni tranzit/.

Zabrana, koju je donio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ne odnosi se na teretna vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti.

Danas cio dan, kao i sutra do 6.00 časova na snazi je i naredba o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Republike Srpske, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa.

Ministarstvo u sjedištu, centri javne bzebjednosti, stanice javne bezbjednosti i policijske stanice za te dane neće izdavati odobrenje za prevoz eksplozivnih materija.

MUP podsjeća predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane da je
sutra na području grada Banjaluka zabranjena upotreba dronova, radi bezbjednosti učesnika.

“Predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje svih događaja povodom proslave Dana Republike 9. januara u Banjaluci treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju. Bez akreditacije neće moći ući u Sportsku dvoranu `Borik`. Predstavnici medija dužni si u da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu”, napominju iz MUP-a Republike Srpske.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…