Roditelji šest godina čekaju povrat novca

Autor: Slaven Šubara / Datum: 27.09.2018. 09:01

Desetine bivših učenika kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” i njihovi roditelji još čekaju povrat novca koji su prije šest godina uplatili za ekskurziju na koju nikada nisu otišli. Škola je na osnovu šest pravosnažnih i izvršnih presuda dužna djeci i roditeljima da isplati oko 78.000 maraka zbog propale ekskurzije, te sudske troškove u iznosu od oko 19.000 KM.

Roditeljima jednog odjeljenja ove godine isplaćeno je 15.375 maraka, dok se na isplatu na osnovu preostalih pet pravosnažnih presuda još čeka.

U Ministarstvu finansija RS, na čiju adresu je u maju prošle godine poslato jedno od preostalih izvršnih rješenja, kažu da to rješenje nije evidentirano u bazi za sudska rješenja.

– Preostala četiri sudska izvršenja su zaprimljena i evidentirana u bazi. Sva rješenja unesena u sistem biće realizovana u skladu sa redoslijedom i terminskim planom plaćanja – navode u Ministarstvu finansija RS.

Advokat koji je zastupao roditelje Tihomir Tepić, čije dijete je takođe jedno od oštećenih, kaže da je nemoguće da rješenje koje je još prošle godine dostavljeno na izvršenje nije realizovano, a kamoli da nije ni evidentirano u bazi Ministarstva finansija.

– Agonija i danas traje. Roditelji u nevjerici pitaju šta se dešava, do kada će čekati novac, posebno iz razloga što je novac za jedno odjeljenje isplaćen – rekao je Tepić.

Roditelji stotinjak osnovaca uplatili su 2012. godine po 380 KM za ekskurziju u Budvi, za koju je tadašnje rukovodstvo škole angažovalo jednu turističku agenciju iz Banjaluke. Međutim, aranžmani nisu uplaćeni, iako je prikupljen novac od roditelja, pa je ekskurzija otkazana veče prije planiranog polaska. Roditeljima novac nije vraćen zbog čega su tužili školu i agenciju.

 

(Glas Srpske)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…