Sakan na konferenciji u Sarajevu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 05.12.2017. 15:30

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan, zajedno sa ministrom za izbjeglice i raseljina lica RS Davorom Čordašom i pomoćnikom ministra Vanjom Kuprešak prisustvuje danas konferenciji u Sarajevu, koju organizuje UNHCR, a u okviru projekta ”Pomoć povratnicima i raseljenim licima kroz blisku saradnju sa lokalnim vlastima”.

Na konferenciji se obratio i načelnik Zdenko Sakan u ime šest odabranih opština u kojima je  uspješno implemantiran projekat „Pomoć povratnicima i raseljenim licima kroz blisku saradnju sa lokalnim vlastima“.

”Meni je drago da UNHCR implementira projekte koji se fokusiraju na ekonomsku održivost. Naš cilj je bio da budemo najuspješnija opština među ovih šest odabranih, te da otvorimo vrata za neke buduće projekte kojim ćemo podsticati razvoj ruralnih sredina.
U saradnji sa UNHCR-om i organizacijom “Hilfswerk” (HVA) iz Austrije ekonomski smo osnažili 43 ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica, te tako stvorili preduslove za njihov lakši povratak i opstanak, a ukupna vrijednost projekta je bila oko 300.000 KM.
Porodice su podržane zavisno od njihove radne sposobnosti, njihovih resursa koje posjeduju i kompletna situacija svakog korisnika je pomno analizirana kako bi im se pružila što adekvatnija pomoć”, rekao je načelnik Sakan.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat nije imao nacionalni predznak, a znajući da je Kotor Varoš multietnička sredina onda s pravom možemo reći da ovakve aktivnosti u punoj mjeri doprinose povratku ljudi i njihovom angažmanu u lokalnoj zajednici.

”Zajedno sa saradnicima iz Odjeljenja za društvene djelatnosti već smo pristupili formiranju i evidentiranju nove baze prioritetnih korisnika, od kojih nam ovog momenta treba 50 paketa ekonomske održivosti i stotinu paketa objekata za obnovu i izgradnju. Svi oni, poučeni iskustvima realizovanog projekta, žele da žive od svog rada i na taj način stvaraju uslove za lakši povratak i opstanak”, poručio je Sakan.

Prema njegovim riječima, u ovom projektu UNHCR, organizacija Hilfswerk i opština Kotor Varoš su zajednički provodili metodologiju odabira za izbor i pomoć naugrožnijim osobama iz dvije grupe, a to su raseljena lica i povratnici.

”Mišljenja sam da bi u budućnosti opština trebala da bude nosilac aktivnosti u vezi odabira korisnika, jer najbolje poznajemo potrebe stanovnika našeg kraja. Iskreno se nadam da ćemo i naredne godine omogućiti određenom broju raseljenih lica i povratnika u opštinu Kotor Varoš, da implementiraju ovaj projekat”, istakao je načelnik Sakan.

Izvor: GlasKotorVaroša.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…