Sakan: Prioriteti Dom zdravlja i vodovodna mreža

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.04.2017. 08:43

Opština Kotor Varoš će do kraja godine realizovati projekat ´´Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže´´ u vrijednosti od 4.000.000 KM.

Ukupno će biti zamijenjeno 20 kilometara podzemnih instalacija gradskog vodovoda u svim ulicama na području opštine. 

Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog i kanalizacionog sistema uticaće i na efikasno i održivo korištenje vode i zaštitu rijeke Vrbanje. 

"Ovaj projekat kreiran je za potrebe građana i cilj je da obezbijedi dobar i kvalitetan izvor vode, te uredi kanalizacione sisteme", ističe za Srnu načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan. 

Povodom Dana opštine, 24. aprila, on ističe da je prioritet izgradnja novog bloka Doma zdravlja, u kojem će biti smještena Hitna pomoć i dio porodične medicine, a sredstva za ovu namjenu obezbijedila je azerbejdžanska fondacija "Hajdar Alijev". 

Novi objekat, na površini od 850 metara kvadratnih, biće opremljen novom savremenom opremom i namještajem, a rok za završetak radova je decembar. 

Sakan precizira da će se izgradnjom novog bloka i rekonstrukcijom postojećeg objekta stvoriti uslovi za bolju medicinsku pomoć svih stanovnika ovog kraja. 

Nakon što je završena tenderska procedura stvoreni su preduslovi za asfaltiranje Ulice patrijarha Pavla u Novom Naselju. Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su po Odluci o kreditnom zaduženju u Programu hitnog oporavka od poplava. 

"Ukupna vrijednost radova je 310.000 KM, a dužina ulice koja će biti asfaltirana iznosi 370 metara. Osim postavljanja novog asfalta i novih trotoara, biće trajno riješen i problem kanalizacije padavina", ističe Sakan. 

Riječ je o ulici sa oko 300 domaćinstva u Novom Naselju. 

Rekonstrukcija mosta prema naselju Kotor dio je projekta sanacije štete od poplava vrijednog 976.800 KM, a sredstva su obezbijeđena kreditnim zaduženjem opštine u iznosu od 1.140.000 KM.

"Osim četiri mosta u naseljima Kotor, Kruševo Brdo, Lauši i Šibovi planirana je sanacija šest klizišta i propusta na području opštine Kotor Varoš", napominje Sakan za Srnu. 

On ističe da je stipendirano 130 studenata i đaka, a za tu namjenu iz budžeta opštine izdvojeno je 80.000 KM. 

U Kotor Varošu je u prošloj godini izgrađeno osam stanova za povratničke porodice hrvatske nacionalnosti, a plan je da zajedno sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske realizuju novi projekti za povratnike i interno raseljena lica svih nacionalnosti. 

U toku je realizacija projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", koji sprovodi UNDP u BiH. 

"Cilj projekta je da doprinese kvalitetnijem životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, te kroz unapređenje usluga na nivou mjesne zajednice, jačanje infrastrukture i veću inkluziju socijalnih kategorija stanovništva", navodi Sakan.

Razgovarao: Slobodan PETROVIĆ 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…