Sandra Tepić i Drago Mikić iz Kotor Varoša učestvovali na X Konferenciji ’’mRESURS-a’’

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.11.2016. 18:36

U periodu od 1. do 4. novembra, održana je X Konferencija ’’mRESURS-a’’ (Mreža savjeta učenika Republike Srpske) na Bardači kod Srbca. Konferenciji su prisustvovali predstavnici savjeta učenika srednjih škola iz čitave Republike Srpske.

Tokom četri dana boravka na Bardači, srednjoškolci su diskutovali o aktivnostima koje bi im pomogle da i oni budu infiltrirani u proces donošenja odluka, podsticanjem njihovog učešća na nastavničkim vijećima svih srednjih škola, na kojima bi zastupali interese i potrebe srednjoškolaca.

U petak, 4. novembra, srednjoškolci su imali priliku da posjete Narodnu skupštinu Republike Srpske, s čijim radom ih je upoznao i sam predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović, gdje su takođe prezentovali plan rada ’’mRESURSA-a’’ za tekuću školsku godinu.

Iz godine u godinu razvoj savjeta učenika srednjih škola Republike Srpske se postiže zahvaljujući Omladinsko komunikativnom centru Banjaluka (OKC Banjaluka) i Agenciji za saradnju,edukaciju i razvoj (ACED).

S banjalučkom regijom ’’mRESURS-a’’, koju čine Banjaluka, Gradiška, Srbac, Čelinac, Kneževo, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad, Ribnik i Šipovo, kao trener-edukatori mreSVUBiH-a (Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH) radili su Anel Smajić iz Tuzle, te Marko Karan iz Šipova.

’’Rad u Mreži savjeta učenika Republike Srpske nam ne predstavlja nikakvu obavezu, već isključivo zadovoljstvo s kojim svakim danom proširujemo svoje spektre znanja, jer su srednjoškolci pravo bogatstvo od kojih crpimo dosta znanja i koristimo da poboljšamo našu strategiju rada. Smatramo da je ovo izuzetno kvalitetan početak rada same banjalučke regije, te od takve regije očekujemo najbolje rezultate kako u Republici Srpskoj, tako i na nivou Bosne i Hercegovine’ zaključili su zajedno Anel i Marko.

Vanja Veljančić, predsjednica banjalučke regije, nam je objasnila strategiju ’’mRESURS-a’’, kao i aktivnosti koje će se sprovoditi ove godine.

U našoj strategiji rada mreže za ovu školsku godinu, izdvojićemo aktivnost ’Jedan slatkiš, jedno dijete’, s kojom podstičemo humanu stranu ovih mladih ljudi, tako što srednjoškolci iz Republike Srpske doniraju novogodišnje paketiće djeci iz socijalno ugroženih porodica. Takođe, mreža veliku pažnju poklanja razvijanju volonterizma, te će kao takva i ove godine sprovoditi aktivnost ’Ostavi trag’ čiji je cilj da srednjoškolci svojoj lokalnoj zajednici ili školi poklone nešto korisno što će služiti građanima ili učenicima.

Pored ovih stalnih aktivnosti, banjalučka regija mRESURS-a je u godišnji regionalni plan uvrstila aktivnosti koje će nastojati da poboljšaju odnose na relaciji učenik-profesor, te one aktivnosti koje će poboljšati neformalnu edukaciju srednjoškolaca, kao i aktivnosti koje će njihov dan (17. novembar) podići na neki viši nivo.

Sandra Tepić, jedini predstavnik iz Kotor Varoša na ovogodišnjoj konferenciji nam je izjavila slijedeće:

”Ukazana mi je velika čast što sam bila dio ovogodišnje konferencije. To sam iskoristila na način što sam iznijela probleme srednjoškolaca Kotor Varoša, te kako da te iste probleme i riješim. Samim tim očekujem da će se Savjet učenika SŠC ”Nikola Tesla” pokazati kao najbolji savjet banjalučke regije. Cilj mi je da jačam omladinski aktivizam u Kotor Varošu, kao i da probudim onu humanu stranu njih”.

Rukovodstvo banjalučke regije u školskoj 2016/2017. godini činiće: Vanja Veljančić (kao predsjednik) i Jovana Jovanović (kao prvi potpredsjednik) iz Banjaluke, te Vladimir Mišković (kao drugi potpredsjednik) iz Ribnika, kao i Drago Mikić iz Kotor Varoša u funkciji PR menadžera.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…