Sjećanja na turnire u malom fudbalu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.06.2016. 11:38

Ovogodišnji 49. turnir je prilika da se stariji kotorvarošani podsjete, a mladi saznaju, da je prvi turnir u malom fudbalu organizovao kotorvaroški Zavičajni klub studenata i srednjoškolaca još davne 1963. godine.

Od tada su se mijenjali organizatori, pokrovitelji, ekipe, igrači, sa kraćim prekidima termini, publika, ali tradicija je nastavljena. U listu Zavičajnog kluba studenata i srednjoškolaca „Informator“ 1975. godine se navodi da je 13. turnir donio dosta uzbuđenja, da je prikazana kvalitetna igra, da je na turniru zapaženo nekoliko mladih talentovanih fudbalera. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa sa oko 150 učesnika. Za razliku od ranijih godina, organizator ovog turnira je bila Interesna zajednica za fizičku kulturu, koja je dodijelila četiri vrijedne nagrade ekipama, pehar ekipi za fer plej, te najboljem igraču turnira. Pobjeda je sasvim zasluženo pripala ekipi Slatina, koja je u finalu savladala sa 2:0 (na penale) ekipu Zabrđe. Ekipa je u šest susreta ostvarila sve pobjede (gol-razlika 24:3). U sjećanju je ostao 17 turnir 1979. godine na kojem je učestvovao neuobičajeno mali broj svega 12 ekipa.

U finalu su se ovog puta sastale ekipe „Ćevapi“ i „Donji Varoš“. „Ćevapi“ su pobjedom od 4:0 osvojili pehar i nagradu pobjednika. U borbi za treće mjesto ekipa Zabrđe je je sa 3:0 bila uspješnija od Kotora. U dugoj turnirskoj tradiciji posebno je ostao u sjećanju nastup ekipe „Mlinari“.

U prilogu koji su objavile beogradske „Novosti“ 1980. godine se navodi da su „Mlinari“ drugi put uzastopno osvojili prvo mjesto. Pobjednicima je dodijeljen veliki pehar Fabrike obuće „Proleter“ koja je bila pokrovitelj turnira. Nekadašnji igrač u ekipi „Mlinari“ Goran Grubač Čile se sjeća da su za ekipu nastupali: Hadžiselimović Tota, Alija Imamović, Vahid Hozić, Alija Spahić, Slobodan Hrnjez Konjo, Pero Grubač, Slobodan Vučić, Sabahudin Kurjak Bili i Vujadin Ljubobratović.

Članovi ekipe „Mlinari“ su adaptirali stari mlin na Vrbanji, vlasnika Veljke Ljubobratovića za svoje klupske prostorije tokom trajanja turnira. O tome koliko se ljubitelji sporta interesuju u ljetnom periodu za mali fudbal pokazuje broj gledalaca u proteklih pet decenija na terenu kod Radničkog univerziteta u našem gradu.

Najznačajnije je da ova duga tradicija nije prekinuta. Iz godine u godinu se povećava broj ekipa i igrača, među kojima stasaju perspektivni fudbaleri koji promovišu našu opštinu.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…