Sjećanje na kotorvaroškog kovača

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.02.2016. 10:01

U novinarskoj arhivi su sačuvani objavljeni prilozi prije više od dvije decenije o kovaču Stojki Davidoviću iz Vrbanjaca, koji je poslije drugog svjetskog rata došao iz Kablova kod Čelinca.

Zasnovao je 1940. godine brak sa Ljubicom Sakan iz Dabovaca sa kojom je stekao kćerku Dobrilu i sina Milenka.

-Iako je napunio 78. godina i otišao u penziju, Stojko se još ne odvaja od kovačkog posla. Više od šest decenija druguje sa čekićem, nakovnjem i kovačkom vatrom - pisale su beogradske „Večernje novosti“ krajem marta 1992. godine.

Banjalučki „Glas“ pod naslovom „Decenije u kovačnici“ citira Stojkine riječi: “Ko se ogrije kovačke vatre i osjeti zvuk čekića i nakovnja teško mu je ostaviti kovačnicu.“

Stojko je naročito imao pune ruke u toku priprema za sjetvu, kada su mu ratari donosili na popravak plugove, posebno obrtače za koje je ovaj kovač bio nadaleko poznat kao pravi specijalista. Stojko nije mogao bez svoje kovačnice. Radio je sat-dva, odmorio se nakratko i ponovo uzimao čekić u ruke. Sam je palio ćumur, jer je pomoćnu radnu snagu bilo teško naći.

Miladin Đurić iz Rastika, koji je kao učenik Škole u privredi tri godine obavljao praksu u kovačnici sjeća se Stojke kao dobrog čovjeka i vrijednog majstora, koji je nastojao prenijeti na mlade svoje bogato kovačko iskustvo.

-Pratio je kako rade učenici i radovao se kada bi doznao da su stekli kovačko znanje. Govorio je kako bi želio da ga neki od učenika jednog dana zamijeni u kovačnici, kada više ne bude mogao raditi – kaže Miladin.

Zbog godina i teškog posla teško je stizao da svima na vrijeme osposobi plugove, ali mu ratari zbig toga nikada nisu zamjerili, posebno kada bi vidjeli od ćumura garave Stojkine ruke i lice...

Iako je govorio da ga zdravlje dobro služi, naporni kovački posao koji je decenijama obavljao je itekako ostavio posljedice. Poslije kraće bolesti preminuo je krajem juna 1996. godine u 83. godini. Supruga Ljubica je umrla znatno ranije. Sahranjeni su na groblju u Donjem Obodniku.

Iako su protekle dvije decenije od smrti stariji Vrbanjačani čuvaju uspomene na vrijednog kovača Stojku.

IZVOR: Glas Srpske

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…